|В інформаційній агенції УНІАН відбулась прес-конференція на тему «Кримінальне переслідування наркозалежних в Україні. Хто виграє: держава чи наркобізнес?”

Організатори прес-конференції  - представники національних та міжнародних громадських організацій, що здійснюють діяльність у сфері профілактики та лікування ВІЛ/СНІД в Україні. У їхньому відкритому зверненні до Президента та Уряду України однією із причин, яка не дозволяє зупинити епідемію ВІЛ/CНІД в Україні названо надмірно високий рівень кримінального переслідування споживачів наркотиків.

«Епідемічна ситуація наркоманії та ВІЛ/CНІД,  яка зараз є в Україні, ставить під загрозу суспільне здоров’я нації, - заявив представник Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала.  На сьогоднішній день нормативно встановлений „поріг” притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотиків1 є набагато нижчим, ніж у більшості Європейських країн, де епідемію ВІЛ/СНІД вже взято під контроль.

Відео дня

Як наслідок, - звучить у зверненні громадських організацій, .у місцях позбавлення волі перебувають переважно споживачі наркотиків, часто хворі на наркозалежність люди. Вони потребують допомоги, яка сьогодні фактично відсутня. 

За статисткою Державної судової адміністрації України, у 2006 році за усіма видами наркозлочинів засуджено майже 32 тисячі осіб. З них близько 21 тис осіб (66%) засуджені за зберігання, наркотиків без мети збуту», у більшості випадків за індивідуальну разову дозу споживання. І лише 6 тисяч осіб (18%) засуджено за продаж наркотиків.

«Таким чином, - зазначив голова Всеукраїнської Асоціації зменшення шкоди Сергій Ботвін, -.на одного засудженого наркопостачальника припадає п’ять  споживачів наркотиків». Витрати на слідство, судовий розгляд та утримання наркозалежних за гратами, за його словами, обходиться  державі у сотні мільйонів гривень. 

Ті, хто підписалися під зверненням, впевнені, що декриміналізація хронічно хворих на наркотичну залежність людей шляхом внесення змін до відповідного наказу МОЗ України дозволить вивести десятки тисяч наркозалежних з тіні, залучити їх до лікування та соціальних послуг, зменшити рівень злочинності, зменшити темпи поширення епідемії ВІЛ/СНІД, туберкульозу та гепатитів в Україні. Натомість уряду пропонується скерувати гроші платників податків на вирішення гострих соціальних проблем та боротьбу з наркобізнесом.

«Загроза потрапити в місця позбавлення волі змушує споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН) самоізолюватися, - пояснив керівник «Дроп ін центр» Павло Куцев, Через що вони є вкрай важкодоступною для проведення профілактичних заходів щодо ВІЛ/СНІД групою населення». Це робить ситуацію з поширенням ВІЛ ще загрозливішою, адже саме ін’єкційна наркоманія є рушійною силою епідемії ВІЛ/СНІД в нашій країні».  

http://nesam.in.ua