За проведення дострокових виборів до місцевих органів влади висловлюється 38,6% громадян.

Про це свідчать результати опитування, оприлюднені на прес-конференції в УНІАН головою правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” Сергієм ТАРАНОМ.

За словами С.ТАРАНА, опитування проводилось разом з екзит-полом в день голосування на дострокових виборах до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року. Опитано близько 10 тисяч осіб на 200 виборчих дільницях і теоретична похибка дослідження становить близько 1,6%.

Відео дня

С.ТАРАН повідомив, що 41% опитаних не вважає необхідним проведення дострокових виборів до місцевих органів влади, а 17,3%- не змогли відповісти на таке запитання. За його словами, прихильників дострокових виборів більше, ніж противників у місті Києві та 10 областях. Він зазначив, що проведення дострокові вибори до місцевих органів влади в Києві підтримують 52,4% опитаних, і проти виступають - 38%. За його словами, “Київ є гаряча точка місцевого самоврядування”. Він вважає, що “Київ незабаром перетвориться на дуже потужну точку протистояння”. На його думку, “дуже важко буде уникнути дострокових виборів до місцевих органів влади у Києві”. Більше прихильників, ніж противників проведення дострокових виборів в Кіровоградській (за проведення виборів - 44,2%), Дніпропетровській (39,9%), Полтавській (37,1%), Київській (45,8%), Сумській (41,9%), Волинській (51,5%), Рівненській (44,8%), Львівській (42,2%), Чернівецькій (40,5%), Одеській (38%) областях.

С.ТАРАН повідомив, що найбільше противників дострокових виборів в Донецькій (59,8%) та Луганській (53,7%) областях. Він підкреслив, що найбільше прихильників дострокових виборів до місцевих органів влади серед тієї частини електорату, який віддав свій голос за БЮТ (за - 43,2%, проти - 38,6%), НУ-НС (за - 39,9%, проти - 40,1%), а також за Блок Литвина (за - 39%, проти - 42,8%). Найбільше противників таких виборів серед електорату, який голосував за Партію регіонів (за - 27,6%, проти - 55,1%), КПУ (за - 32,1%, проти - 52,5%).

С.ТАРАН вважає, що в разі проведення дострокових місцевих виборів явка виборців може бути нижчою, оскільки існує певне розчарування в тих політиках, які не можуть дійти згоди. За його словами, чим довшою буде дискусія про коаліцію, чим більше буде “підкилимних ігор”, тим більше ця тенденція посилюватиметься. Він зазначив, що менша явка також може бути пов’язана буде з тим, що люди більше цікавляться політикою на рівні України і менше знають, що в них відбувається в регіонах, тому для них місцеві вибори мають менше значення.