Чотири українські пивзаводи, що об`єдналися в Українську пивоварну групу (УПГ), мають намір до кінця 2009 року зайняти 5% українського ринку пива.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Наглядової ради УПГ Андрій БЄЛИЙ.

За його словами, на сьогодні 4 пивоварні заводи - Мелітопольський, Запорізький, Лисичанський і Криворізький - об`єдналися для того, щоб консолідувати зусилля малих підприємств.

Відео дня

За даними А.БЄЛОГО, на сьогодні 96% пивного ринку України контролюють 4 великі гравці, при цьому частка невеликих підприємств постійно скорочується.

У свою чергу, генеральний директор ЗАТ «Укрпиво» Галина КОРЕНЬКОВА зазначила, що в 2006 році частка дрібних підприємств на пивному ринку України становила 4,8%, а в поточному році - 4,1%. «Великими темпами ринок закріплюється за провідною четвіркою», - сказала Г.КОРЕНЬКОВА. Згідно з інформацією компанії, в Україні на сьогодні збереглося 30 малих пивоварних заводів, хоча до середини 90-х років працювало близько 180 заводів.

Генеральний директор Української пивної групи Сергій АНПІЛОГОВ зазначив, що невеликі обсяги виробництва не дозволяють малим підприємствам конкурувати з великими виробниками, при цьому й великі постачальники сировини і тари не хочуть працювати з малими підприємствами зважаючи на невеликі обсяги закупівлі.

Як зазначив директор з маркетингу «Акваріум Систем Менеджмент» Володимир ГРАНІН, група буде представлена на ринку двома національними брендами - ліцензійним пивом «Metzler» і ТМ «Монастирське пиво» і чотирма локальними - ТМ «Душа пивовара», ТМ «Запорізька Січ», «Азовське» і ТМ «95».

На думку В.ГРАНІНА, в регіонах, де розташовані заводи групи, висока лояльність споживачів до локальних брендів, і компанія розраховує збільшити свою частку в цих регіонах за рахунок поліпшення дистрибуції і якості продукції. Він додав, що продукція компанії буде представлена в нижчому, середньому і преміальному цінових сегментах.

Як зазначив А.БЄЛИЙ, УПГ відкрита для інших малих виробників. «На сьогодні я готую пропозиції Ніжинському і Бердичівському пивзаводам, ми вважаємо, що це два підприємства, які найбільш близькі нам за технологічними можливостями і мають хороше місцерозташування», - сказав А.БЄЛИЙ, додавши, що компанія має намір також запропонувати ввійти в УПГ підприємству в Хмельницькому і Львові.

Довідка УНІАН. Найбільшими виробниками пива в Україні є ВАТ «САН Інтербрю Україна» - власник трьох заводів ВАТ «Пивзавод «Рогань» (м. Харків), ЗАТ «Чернігівський півкомбінат «Десна» (м. Чернігів) і ВАТ «Миколаївський пивзавод «Янтар» (м. Миколаїв);

Пивний холдинг Baltic Beverages Holding (ВВН), представлений в Україні групою підприємств, до складу якої входять ВАТ «Пивобезалкогольний комбінат «Славутич» (м. Запоріжжя), ВАТ «Львівська пивоварня» і Київський пивзавод «Славутич»;

Пивоварна група «Сармат», куди входять ЗАТ «Сармат», ВАТ «Луганський пивоварний завод», ВАТ «Пивобезалкогольний комбінат «Крим» (м. Сімферополь), «Пивобезалкогольний завод Дніпро» (м. Дніпропетровськ), ЗАТ «Фірма «Полтавпиво» і ЗАТ «Київський пивзавод № 1»; ЗАТ «Оболонь» (р. Київ).

Виробництво пива в Україні в поточному році очікується в об`ємі 301-305 млн. дал.