Тендерна палата України заявляє про системні порушення найвищими виконавчими органами Криму законодавства про державні закупівлі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив віце-президент Тендерної палати України Микола ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

За його словами, ТПУ досліджувала 40 процедур закупівель, проведених органами влади в цьому році, очікуваною вартістю 30 млн. грн., і встановила порушення вимог закону за кожною процедурою закупівлі.

Відео дня

М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ також зазначив, що найпоширенішими і найгрубішими порушеннями тендерного законодавства в Криму є допуск до участі в тендерах афільованих учасників, визначення переможця з ігноруванням спеціальної методики, а також закупівля товарів, робіт і послуг за цінами, вищими за середньоринкові.

Як приклад віце-президент навів торги, організовані Головним управлінням капітального будівництва при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, із закупівлі робіт з газифікації сіл Теністовської сільської ради очікуваною вартістю 4 млн. 396,8 тис. грн. В ході торгів, зазначив М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ, замовник не відхилив тендерні пропозиції ТОВ «Південь-газбуд» і ВАТ «Кримгазбуд», засновником одного і одночасно керівником іншого є одна й та сама фізична особа.

«В результаті допущення до участі в процедурі торгів «зв`язаних осіб», які створили так зване фіктивне «конкурентне коло» і мали між собою домовленість щодо визначення ціни, втрати державних коштів становили від 8% до 20% очікуваної вартості закупівлі», – сказав М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

За результатами дослідження ТПУ, зазначив М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ, встановлено також ряд органами виконавчої влади процедур закупівель санаторно-курортних послуг і послуг з поставки твердого палива.

«Такий негатив простежується по всій вертикалі владних структур республіки. Дані факти вказують, що керівництво Криму, окремі керівники його підприємств, установ і організацій, яким державою ввірено в розпорядження значні потоки фінансових ресурсів Автономної Республіки Крим, всілякими методами намагаються лобіювати інтереси певних комерційних структур, щоб без проведення тендеру надавати право цим комерційним структурам розпоряджатися величезними сумами державних коштів, зокрема й бюджетних», – наголосив М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ.