14 листопада в інформаційній агенції УНІАН відбулася прес-конференція за результатами виконання одного з найуспішніших проектів Європейського Союзу «Послуги з підтримки малого та середнього підприємництва у пріоритетних регіонах України». Проект тривав упродовж 18 місяців і виконувався у трьох пріоритетних областях: Чернігівській, Рівненській та Житомирській. Діяльність проекту була зосереджена у таких пріоритетних сферах: регуляторна політика у сфері підтримки та розвитку підприємництва, консультації і навчання бізнес-консультантів та представників малого і середнього бізнесу.

За час виконання проекту проведено 60 навчальних семінарів як для державних службовців, так і для бізнес-консультантів; один великий навчальний курс з розвитку менеджменту, що складався з 9 основних напрямків розвитку бізнесу. Понад 100 відібраних на конкурсній основі українських підприємців Житомирщини, Рівненщини та Чернігівщини опанували сучасні навикам ведення успішного європейського бізнесу і вже нині впроваджують ефективні нововведення на підприємствах: запроваджують зміни у питаннях маркетингу та просуванні товарів, розширення портфелю продукції, у спілкуванні з клієнтами та інвесторами, здійснюють необхідну реструктуризація відділів тощо. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва отримав європейський досвід з впровадження оцінки регуляторного впливу регуляторних нормативів та актів.

Під час прес-конференції з представниками ЗМІ спілкувалися Геннадій Михайлович Білоус, заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Грігоріос Контзуглу, менеджер проектів та Луіс Мануель Портеро Санчес, керівник торгово-економічного відділу Представництва Європейської Комісії в Україні, Філіп Сантенс, керівник проекту.

Відео дня

Найголовніше – про безпосередні і відчутні зрушення, що стали можливі завдяки реалізації проекту, журналістам розповіли обрані на конкурсній основі самі учасники з вибраних областей України.

Зокрема, Олександр Чепа, директор Рівненської фірми «ЧІП», наголосив, після навчання у межах проекту з розвитку менеджменту, він ефективно реорганізував діяльність свого підприємства, реструктуризував відділ маркетингу та збуту. «Тренінг з розвитку персоналу наштовхнув мене на роздуми про ставлення до роботи кожного працівника. Як наслідок, я реструктуризував відділ маркетингу та оптимізацував ресурси і чітко зрозумів важливість продовження навчання та росту. Відтепер особисто заохочую професійний розвиток своїх працівників. Бо ефективність підприємства вже зросла на 25%”.

Світлана Добрякова, консультант Житомирської асоціації науковців та бізнес- консультантів розповіла про перші успіхи у впровадженні навчальної програми з фінансового контролю, розроблену після тренінгів та індивідуальних консультацій з експертами проекту. «Нині ми активно розвиваємо напрямок навчальних курсів для підприємців-початківців. Вже пройшла перша фаза програми, що користується великим попитом серед підприємців Житомирщини».

Олена Дудко, провідний спеціаліст відділу з питань підприємництва та регуляторної політики головного управління економіки Чернігівської обласної державної адміністрації наголосила на необхідності проведення навчальних програм з навиків ефективної комунікації для державних службовців та розповіла про перші позитивні зрушення у роботі її відділу. “Після участі у тренінгах з навиків ефективної комунікації, я роблю все інакше. Вже бачу позитивні зміни в нашій роботі, і це видно по здобутках. Тепер я керую краще, бо професійно виросла як менеджер у сфері управління».

Вікторія Тетьора, модератор заходу, підвела підсумок всього, що було сказано, та визначила основні навчальні моменти – пункти, які бажано враховувати Європейській комісії та Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва при розробці та ініціюванні нових проектів. «Незважаючи на те, що проект досяг значного успіху, все ж таки регіони ще потребують підтримки. Існує необхідність фокусування на регіональний розвиток. Потрібно також продовжувати інвестувати у розвиток людського ресурсу, тому що це є запорукою регіонального розвитку», - повідомила пані Тетьора.

Наприкінці прес-конференції проект презентував навчальний компакт-диск «Урожай знань. Розвиток приватного бізнесу», який буде широко  розповсюджуватись серед підприємців, бізнес консультантів, та всіх, хто має відношення до розвитку приватного сектору України. «Компакт диск – є резервуаром знань для представників малого та середнього бізнесу, тому що містить практичні матеріали з різноманітних аспектів розвитку бізнесу: від започаткування власної справи до спілкування з інвесторами», - зауважила пані Тетьора. Компакт-диск буде розповсюджуватись безкоштовно через Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва та його обласні представництва.

****