Понад 70% українців вважають, що українське суспільство не розвивається або зупинилося у своєму розвитку.

Про це свідчать дані всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна в рамках річної програми досліджень “Ментальні основи вибору”, які представив на прес-конференції в УНІАН директор Інституту Кость БОНДАРЕНКО.

Зокрема, 36,7% опитаних вважають, що суспільство не розвивається, 33,9% вважають, що суспільство занепадає, і лише 18,9% висловили думку, що суспільство розвивається. 9,8% опитаним було важко відповісти, 0,8% вважають інше.

Відео дня

Половина опитаних українців вважають незадовільним загальний стан моралі в українському суспільстві сьогодні, 37,3% вважають такий стан задовільним, на думку 3,4% - загальний стан моралі є достатньо високим, 9,3% - важко відповісти. Найкритичніше оцінюють стан моралі в суспільстві ті, для кого головними носіями моральних цінностей є сім’я і Церква.

74% опитаних головним носієм моральних цінностей вважають сім’ю, 34,6% - державу, 33,6% - Церкву, 31,3% - школу або іншу навчальну установу, 21,9% - телебачення і кінематограф, 21,7% - літературу, 0,6% - інше, 4,5% - важко відповісти.

На запитання: «Як Ви вважаєте, чому зазвичай людина дотримується моральних норм», переважна більшість опитаних (56%) відповіли, що через внутрішнє переконання, 22,8% - щоб добре виглядати в очах оточуючих, 14,9% - щоб уникнути осуду оточуючих, 04% - інше, 5,8% - важко відповісти.

Крім того, третина українців допускає подружню зраду, дві третини - дошлюбні статеві стосунки,18% - гомосексуальні стосунки, кожен восьмий респондент припускає, що водій може сісти за кермо у нетверезому стані.

Серед життєвих цінностей найважливішими респонденти назвали здоров’я (75%) та матеріальну забезпеченість (68%).

Дві третини українців вважають неприпустимими грубість, нецензурну лайку. Половина опитаних не бачить нічого ганебного в тому, щоб присвоїти знайдену річ або ухилитися від сплати податків. Дві третини українців вважають припустимим заявити у правоохоронні органи на знайомого у випадку скоєння ним дрібного злочину.

Всеукраїнське дослідження проводилось з 1 по 10 листопада 2007 року у 1290-ти населених пунктах України. Похибка не перевищує 2,2%.