В Україні створено лабораторію якості і безпеки продукції агропромислового комплексу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам керівник лабораторії Сергій МЕЛЬНИЧУК, відзначивши, що урочисте відкриття лабораторії заплановано на 16 листопада.

За словами С.МЕЛЬНИЧУКА, лабораторія є на 100% державним підприємством, підпорядковується Кабінету міністрів України і фінансується з державного бюджету.

Відео дня

Як сказав С.МЕЛЬНИЧУК, одне з головних завдань лабораторії - приведення якості українських продуктів харчування до європейських стандартів, коли на етикетці (штрих-коді) повідомляється не тільки калорійність продукту, а й місце походження товару, на яких полях він вирощений, якими пестицидами оброблявся.

За інформацією С.МЕЛЬНИЧУКА, створення лабораторії повністю фінансувалося з держбюджету. Він зазначив, що на першому етапі були спроби залучити гранти та інші кошти, але в результаті було вирішено, що це має бути державне підприємство, яке б стояло на захисті національних інтересів.

Як повідомив С.МЕЛЬНИЧУК, всього на створення лабораторії витрачено 51 млн. грн. - від проектування до оснащення. При цьому, на його думку, необхідно ще близько 10-15 млн. грн. для оснащення лабораторії всім необхідним обладнанням.

За інформацією С.МЕЛЬНИЧУКА, лабораторія оснащена газовими і рідкими хроматомасспектрометрами, які здатні «розпізнавати» 183 тисячі речовин, наприклад, знайти в продукті кількість пестицидів і добрив, якими оброблялася сировина. Крім того, в лабораторії є спектрометр з індуктивно-зв`язною плазмою, який здатний розкласти склад продукту за таблицею Менделєєва, виявивши наявність всіх мікроелементів.

Як вважає фахівець, таке устаткування дозволить захистити українських споживачів від неякісної продукції, яка може бути ввезена в країну або вироблена вітчизняними виробниками.

На думку С.МЕЛЬНИЧУКА, для забезпечення потреб України в даних дослідженнях необхідно відкрити ще 5 таких дослідниих центрів.