Лабораторія якості і безпеки продукції аграрно-промислового комплексу – це державний проект, який створювався не як черговий орган, покликаний контролювати виробників продуктів харчування, а як наукова установа. Метою роботи лабораторії є вивчення якості і безпеки як сировини, так і готових продуктів, що потрапили на стіл до споживача, а також аналіз і відстежування технологій харчового виробництва.

На сьогоднішній день біля 13 законів України в тій чи іншій мірі торкаються питань контролю якості і безпеки харчової продукції. Проте для здійснення якісного і послідовного контролю необхідний безперервний моніторинг і знання сучасних харчових технологій. За словами керівника лабораторії, доктори біологічних наук Сергія МЕЛЬНІЧУКА, технології харчового бізнесу весь час ускладнюються: з`являються нові види продукції, компоненти, добавки, які не завжди виявляються нешкідливими. На сьогоднішній день українським «харчовим контролерам» не вистачає достовірної інформації про те, що саме необхідно контролювати, і яка продукція може бути небезпечною. Це торкається не тільки імпортних продуктів, але і українських. Система контролю якості їжі в більшості випадків залишилася радянською, а ось технології виробництва продуктів, навіть на наших заводах, застосовуються західні. Часто органи, що контролюють харчову промисловість, ознайомлені із старими технологіями, багато  з яких вже не актуальні. А через відсутність досліджень і знання новітніх компонентів, які вживаються в харчовій промисловості, на український ринок потрапляють продукти з маловивченими або незнайомими інгредієнтами. Деякі державні установи частково займаються вивченням цього питання, але для повноти картини українським ученим довгий час не вистачало сучасного і дорогого обладнання, що  здатне розпізнавати повний склад продукту.

Цією проблемою – відсутністю серйозного наукового підходу у формуванні харчової політики країни – зацікавився і Кабінет міністрів, який в

Відео дня

2003 році зобов`язав Міністерство політики і фінансів передбачити в проекті бюджету на 2004 роки 7,5 млн. грн. на створення лабораторії, а в 2005 - 2,5 млн. грн. Завдяки підтримці держави в науковій лабораторії з`явилося новітнє обладнання, вартістю близько 1,5 млн. доларів. Газові і рідкі хроматомасспектрометри, які здатні «розпізнати» 183 тисячі речовин. Наприклад, знайти і визначити в продукті кількість пестицидів, добрив, якими оброблялася сировина, ветеринарних препаратів, нафтопродуктів та ін. А спектрометр з індуктивно-зв`язаною плазмою здатний «розкласти» склад продукту по таблиці Менделєєва, виявивши з абсолютною точністю наявність всіх мікроелементів. Таке обладнання, як вважають вчені, дає можливість тримати «руку на пульсі» харчового бізнесу. А це значить – вчасно захистити українського споживача від неякісної продукції, яка може бути імпортована в країну або вироблена місцевими харчовими заводами.

Одна із задач лабораторії – привести якість українських продуктів харчування  до європейських стандартів, коли на етикетці (штріхкоді) повідомляється не тільки калорійність, але і місце походження товару, на яких полях його вирощено, якими пестицидами він оброблявся. Основний наголос в роботі наукової установи буде зроблений на вивчення грунту, аналізу його екологічного стану і дослідження сировини, що на ньому вирощена. Такий науковий підхід до ведення сільського господарства створить прозорі схеми вирощування продуктів, що надалі дозволить не контролювати кінцевий продукт.  Передбачається, поява подібних лабораторій і в інших регіонах країни.

Шановні журналісти, урочисте відкриття лабораторії відбудеться у п`ятницю,

16 листопада в 11-00 в з. Чабани.