Компанія «Вінсо-Тіссен» (м. Київ), яка володіє 70% акцій ВАТ «Науково-дослідний інститут спеціальних способів лиття» («НДІСЛ», м. Одеса), заявляє про рейдерське захоплення 3 листопада території і виробничих будівель НДІСЛ.

Про це сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН заявив глава «Вінсо-Тіссен» Сергій ПОСЕРЕДНІКОВ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, в ситуації, що склалася навколо НДІСЛ, присутні всі ознаки рейдерського захоплення, здійсненого при потуранні місцевих органів влади.

Відео дня

«У травні 2005 року власником ВАТ «НДІСЛ» з часткою 68,55% в статутному фонді стала фірма «Вінсо-Тіссен». Проте через ділову неохайність голови Правління акціонерного товариства Олександра ПАНАСЮКА підприємство, що уклало ряд навмисно нездійсненних договорів, потрапило у тяжкий економічний стан, було порушено справа про банкрутство. Як забезпечення договорів застави виступали виробничі приміщення. При цьому О.ПАНАСЮК передав приміщення заводу ПП «Золотий лан», яке їх зразу ж перепродало одеській фірмі «Дубль А», - сказав С.ПОСРЕДНІКОВ.

При цьому він додав, що «фірма «Вінсо-Тіссен» призначила нового голову Правління і зуміла в судовому порядку довести неправомочність дій О.ПАНАСЮКА в частині укладення договорів, а також довести правову абсурдність усіх цих договорів, відповідно до яких у приміщень заводу нібито з`явився новий власник». За словами С.ПОСРЕДНІКОВА, «право власності фірми «Вінсо-Тіссен» на виробничі приміщення, розташовані за адресою вул. Хімічна, 2, були неодноразово підтверджені рішеннями Господарського суду Одеської області, Апеляційного господарського суду Одеської області і Приморським судом м. Одеси».

Проте, відзначає С.ПОСРЕДНІКОВ, впродовж півтора року рейдери не залишали спробу захопити контроль над підприємством, «знаходячи будь-які можливості для затягування судових процесів і порушення нових справ».

Глава «Вінсо-Тіссен» переконаний, що «після того, як ТОВ «Дубль А» переконалося в тому, що, діючи в рамках правового поля, не вдається досягти бажаної мети, були застосовані неправові методи, реалізація яких була б неможливою без допомоги і підтримки з боку окремих органів судової влади, правоохоронних органів, органів місцевої влади».

За даними С.ПОСРЕДНІКОВА, 4 липня 2007 року відбулися торги, на яких ТОВ «Дубль А» зуміло продати виробничі приміщення НДІСЛ по вул. Хімічна, 2, , що не належать їй згідно із законом, фірмі «Донпромметресурс». «Незважаючи на те, що ухвалою Господарського суду м. Києва від 12.07.07 року було заборонено ТОВ «Донпромметресурс» звертатися за отриманням свідоцтва про придбання нерухомого майна, а комунальному підприємству «Одеське міське бюро технічної інвентаризації і реєстрації об`єктів нерухомості» (КП «ОМБТІ і РОН») вносити будь-які зміни у відомості про власника даного нерухомого майна в державний реєстр прав власності, «добросовісний покупець», проте, зумів одержати всі необхідні документи на чуже нерухоме майно. При цьому Прокуратура Одеської області не вважає криміналом факт відвертого ігнорування ухвали Господарського суду», - підкреслив С.ПОСРЕДНІКОВ.

Він повідомив, що 3 листопада 2007 року на підставі результатів торгів фірмами «Дубль А» і «Донпромметресурс» було здійснено фізичне захоплення підприємства. «При цьому загарбники і правоохоронні органи, викликані рейдерами для «наведення» порядку на території підприємства, цинічно переступили через ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 24 жовтня 2007 р. про заборону ТОВ «Донпромметресурс» здійснювати будь-які дії про вступ до фактичного володіння виробничими приміщеннями за адресою вул. Хімічна, 2», - сказав С.ПОСРЕДНІКОВ.

За його словами, в результаті рейдерської атаки чотири дні підряд, з 5 по 8 листопаду, працівники ВАТ «НІІСЛ» не можуть потрапити на свої робочі місця, а 28 робітників, які працевлаштувалися на підприємство 3 листопада, були затримані співробітниками Хмельницького відділення міліції Маліновського РВВС Одеси і згодом засуджені нібито за опір представникам органам влади на 15 діб.

При цьому С.ПОСРЕДНІКОВ відзначив, що «рейдерів не цікавить виробництво НДІСЛ, в першу чергу вони зацікавлені в захопленні території підприємства площею близько 6 га і будов, розташованих на ній». На думку С.ПОСРЕДНІКОВА, досягти своїх цілей рейдерам буде простіше всього, довівши підприємство до банкрутства, до якого може призвести його простоювання.

Підсумовуючи, С.ПОСРЕДНІКОВ повідомив, що «Вінсо-Тіссен» звернулося в Генеральну прокуратуру України, яка зараз проводить перевірку за фактами дій одеських правоохоронних органів відносно ВАТ «НДІСЛ». «Я сподіваюся, що Генпрокуратура розбереться в цьому питанні», - додав С.ПОСРЕДНІКОВ.

***Науково-дослідний інститут спеціальних способів лиття був створений в 1951 році як науково-технологічний і конструкторський центр у області розробки і упровадження технологій і устаткування для спеціальних способів лиття. У 1994 році підприємство стало Відкритим акціонерним товариством. З 2002 року ВАТ «НДІСЛ» - головна наукова організація Міністерства промислової політики України з питань науково-технічного забезпечення напряму «Розробка спеціальних технологій ливарного виробництва». Сьогодні відливками, виготовленими ВАТ «НДІСЛ», користуються практично всі вітчизняні склозаводи (Гостомельський, Житомирський, Рокитнянський, Сімферопольський), а також склозаводи Молдови, Білорусі, Росії.