Політологи вважають, що без домовленості між Президентом України Віктором ЮЩЕНКО та лідером БЮТ Юлією ТИМОШЕНКО щодо участі у президентських виборах 2010 року робота демократичної коаліції буде неефективною.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН, присвяченій коаліційному процесу.

Так, директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ висловив думку, що процес формування демократичної коаліції гальмує “проблема 2010 року”, оскільки всі розуміють, що як тільки буде призначено прем’єр-міністра, фактично стартує президентська виборча кампанія.

Відео дня

“Сьогодні ключ до демократичної коаліції знаходиться не у Президента України, і тим більше не у нових лідерів НУ-НС, ключ до цієї коаліції - у БЮТ”, - наголосив В.КАРАСЬОВ. За словами політолога, двом політичним силам необхідно домовитись про “коаліцію 2010 року”. “Якщо буде конфлікт, поборювання всередині демократичної коаліції, то виграє третій, нам потрібно усвідомити досвід 2005 року”, - сказав В.КАРАСЬОВ.

“Або буде пат між Президентом і прем’єром, або має бути пакт між Президентом і прем’єром щодо формування, структурування більш широких засад, більш широкої і довготривалої стратегії коаліції демократичних сил”, - зауважив він, додавши, що йдеться не про широку коаліцію, а про грунтовніші засади формування коаліції НУ-НС та БЮТ. Домовленість про президентські вибори, за його словами, дасть змогу сформувати стратегію розвитку держави на 8-10 років.

У свою чергу, генеральний директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА висловив думку, що “Наша Україна – Народна самооборона” та БЮТ мають домовитись, наприклад, про спільну підтримку кандидатури В.ЮЩЕНКА на наступних президентських виборах, а у 2015 році – кандидатури Ю.ТИМОШЕНКО.

На переконання експерта, ці політики мають усвідомити, що перемогу вони можуть отримати “тільки в дуеті”. Він вважає, що це дасть змогу забезпечити спадкоємність влади, а також визначити стратегію розвитку країни більше ніж на 10 років.

В.БАЛА назвав помилковими ідеї декого з оточення лідера БЮТ щодо її перемоги на президентських виборах у 2010 році. “Оточення Ю.ТИМОШЕНКО підштовхує її йти на вибори 2010 року, мені здається, що це буде її (Ю.ТИМОШЕНКО) стратегічна помилка”, - зауважив політолог. На думку В.БАЛИ, якщо електорат НУ-НС не підтримає Ю.ТИМОШЕНКО на наступних президентських виборах або просто не прийде на вибори, у неї не буде шансів на перемогу.

Президент Академії політичних наук України Микола МИХАЙЛЬЧЕНКО розповів, що у вересні Всеукраїнською соціологічною службою було проведено опитування, результати якого свідчать, що більш як половина українців не хоче бачити жінку на посту Президента. За його словами, лише 17% готові підтримати жінку, і ще 16% скоріше готові, ніж не готові, обрати жінку главою держави. “Я думаю, що ні Росія, ні Україна поки що не визріли до такої тендерної політики, щоб обрати Президента-жінку”, - сказав М.МИХАЙЛЬЧЕНКО. Він зауважив, що жінка може вийти у другий тур виборів, але потім населення проголосує за чоловіка.

Також політологи не виключили, що у разі відсутності домовленості між лідерами НУ-НС та БЮТ, буде сформовано технічний уряд, де прем’єром буде менеджер, а не політик. “Якщо не буде досягнуто домовленості всередині демократичних сил... то тоді може бути уряд непартійних політиків”, - сказав В.КАРАСЬОВ. На його думку, в такому разі уряд може очолити Сергій ТІГІПКО, Арсеній ЯЦЕНЮК, Віктор БАЛОГА.

Крім того, політологи висловлювали думки про те, чи зареєструються представники Партії регіонів народними депутатами. Політологи зійшлися в думці, що це відбудеться, і парламент приступить до роботи.

М.МИХАЙЛЬЧЕНКО зауважив, що відмова “регіоналів” від набуття повноважень народних депутатів не забезпечить ще рік прем’єрства їхньому лідеру Віктору ЯНУКОВИЧУ. “Тому що там багато варіантів, які дозволяють сформувати технічний уряд. Якщо Партія регіонів блокуватиме роботу парламенту, які підстави залишати їх лідера прем’єр-міністром?”, - зауважив він.