Представники інтелігенції скликають 30 листопада у Києві надзвичайні збори для обговорення проблем в культурній сфері та складення “чорного списку” ворогів української культури.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив письменник і видавець Віталій КАПРАНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, надзвичайні збори відбудуться у культурному центрі Києво-Могилянської академії по вул. Іллінській, 9, об 11.00. Він запросив культурних діячів, митців та небайдужих людей прийти на захід, щоб дати оцінку діям влади щодо ставлення до української культури та скласти план дій.

Відео дня

Письменник повідомив, що з метою підготовки до надзвичайних зборів було створено сайт www.cultura.net.ua, на якому Україна оголошена зоною культурного лиха. Кожен бажаючий може надати інформацію про культурні лиха, які відбуваються у всіх регіонах країни, пропозиції щодо визначення ворогів української культури чи проведення надзвичайних зборів.

“Під культурним лихом мається на увазі не тільки те, що зруйновано або когось убито. Якщо в місті немає книгарні чи бібліотека не опалюється - це теж лихо”, - пояснив він.

В.КАПРАНОВ додав, що до надзвичайних зборів кожного вівторка листопада планується провести чотири тематичні прес-конференції в УНІАН, які будуть присвячені стану справ в українських театрах та кінотеатрах, музиці та образотворчому мистецтві.

За даними В.КАПРАНОВА, за 16 років в Україні знищено 3 тисячі книгарень, близько 1 тисячі кінотеатрів, безліч архітектурних пам’яток зруйновано чи занедбано.

У свою чергу член Національної спілки архітекторів України Георгій ДУХОВИЧНИЙ додав, що мета зборів – не дати втілитися бажанню влади перевести культуру у сферу послуг і врятувати те, що ще залишилось.

На думку архітектора, під виглядом реконструкції чи відновлення Київ обростає спорудами, які придатні хіба що для зйомок російських серіалів. До зловживань влади призводить і те, що списки об’єктів культурної спадщини, які має оприлюднювати місцева влада, досі залишаються закритими для громадськості. Г.ДУХОВИЧНИЙ відзначив, що останні 19 місяців усі вимоги архітекторів до київської влади про зустріч ігнорувалися.

Він також додав, що до списку ворогів української культури будуть внесені посадовці, чиї підписи стоять на дозволах на руйнування архітектурних пам’яток.

Зі свого боку генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій КРОЛЕВЕЦЬ висловив думку, що керівники музеїв не мають жодного впливу на прийняття рішень в культурній сфері, а музеї не мають коштів для свого розвитку. За його даними, 85% бюджету музею ідуть на заробітну плату співробітникам, а 15% - на сплату комунальних послуг, тоді як у світі музеї виділяють на оплату праці лише 5-10% від загального бюджету.

За словами директора історично-архітектурного музею “Київська фортеця” В’ячеслава КУЛІНІЧА, музей провів вісім судів щодо незаконної забудови, і всі виграв. Зокрема, Вищий адміністративний суд Києва відмовив забудовнику, який планував побудувати 24-поверховий будинок “на порозі музею”.

Він також повідомив, що після того, як Президент України своїм указом надав музеєві статус національного, київська влада не передає власність музею до державної власності через земельний інтерес.