Україна повинна посилити лідерські позиції у Чорноморському регіоні.

Таке переконання висловив завідувач кафедри Інституту міжнародних відносин Київського національного університету, доктор історичних наук, професор Володимир МАНЖОЛА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

На його думку, зовнішня політика Україна у Чорноморському регіоні має зосередитись на декількох пріоритетних напрямках. В першу чергу, на досягненні регіонального лідерства; набуття статусу активного донора безпеки; висуненні ініціатив щодо розв’язання актуальних проблем політичного, соціального та економічного розвитку.

Відео дня

Також В.МАНЖОЛА переконаний, що Україна повинна брати активну участь у регіональних режимах безпеки та проаналізувати всі свої можливості у посередницьких зусиллях в “заморожених конфліктах” Чорноморського регіону.

Він додав, що країни регіону повинні спільно забезпечити індустріальний розвиток. Зокрема, сприяти активізації міжнародних організацій, залучити до їхньої роботи якомога більшу кількість держав та у стислі терміни вдосконалити механізми ухвалення колективних рішень.

За словами В.МАНЖОЛИ, Україна повинна динамічніше брати участь у попередженні транснаціональних загроз як власними силами, так і за допомогою регіональних партнерів. Від ефективності протидії міжнародному тероризму, релігійному фундаменталізму, незаконній міграції, контрабанді залежатимуть перспективи співробітництва України з Європейським Союзом та, передусім, її власна безпека.

Крім того, за словами В.МАНЖОЛИ, Україна повинна максимізувати економічні прибутки від регіонального співробітництва, поглиблення транзитної ролі регіону, посилення торговельних зв’язків та виробничої спеціалізації. Об’єднанні спільними економічними інтересами та високим ступенем взаємозалежності, країни регіону матимуть кращі позиції у відносинах із зовнішніми ринками, переконаний він.

В.МАНЖОЛА повідомив, що ці рекомендації будуть направленні учасникам Київського безпекового форуму ”Замороженні конфлікти” в контексті безпеки та стабільності Чорноморського регіону”, який заплановано провести 14-15 листопада.