Асоціація підприємців і промисловців – постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб підготувала відкритий лист, в якому вимагає зміни системи державних закупівель.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації Володимир ДОБРОСКОК.

За його словами, це стосується внесення змін в роботу Міжвідомчої комісії з питань держзакупівель при Антимонопольному комітеті і змін в закон про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Відео дня

«До мене неодноразово зверталися підприємці, які сьогодні страждають при постачаннях товарів під держзакупівлі для дитячих садків, шкіл, лікарень», - заявив В.ДОБРОСКОК.

За його словами, однією з проблем в роботі Міжвідомчої комісії є неоперативне реагування на зміну цін на ринку. Комісія може розглядати запит постачальника товару щодо зміни ціни близько 2-х місяців, після яких ціни на ринку вже знову зростають. «Коли йде затвердження ціни на продукцію, що поставляється, то йде запізнення до двох місяців, а за два місяці, ми всі знаємо, як можуть піднятися ціни на продукти харчування, паливно-мастильні матеріали», - сказав він.

На думку В.ДОБРОС, така ситуація виникла у зв`язку із завантаженістю Міжвідомчої комісії, яка повинна розглядати питання не тільки ціноутворення, а й обмеженої участі в тендерах, скарги на організаторів торгів тощо. «У неї часу на якісний розгляд цих документів не вистачає», - сказав він.

Він вважає, що в Україні повинна бути структура, яка б допомагала підприємцеві і замовникові швидко реагувати на зміни цін.

За словами радника президента Асоціації з юридичних питань Марини МАШКОВСЬКОЇ, Асоціація пропонує створити уповноважений орган при уряді з функціями підвищеного держконтролю над сферою держзакупівель, а також розділити функції підготовки висновків зміни цін і висновків за скаргами на процедуру тендеру.

Крім того, Асоціація пропонує створити спеціальний орган, який би займався тільки моніторингом цін продукції і послуг на ринку.

Як зазначають в Асоціації, необхідно внести уточнення в тлумачення деяких термінів і положень законодавства у сфері державних закупівель на законодавчому рівні.

Як йшлося на прес-конференції, через недосконалу організацію процедури держзакупівель часто відміняються тендери або ж їх переможці не виконують умов тендеру, оскільки ставлять на товари для участі в торгах демпінгові ціни. Таким чином, держзакупівлі зриваються, від чого, в першу чергу, страждає соціальна сфера, школи, дитячі садки і лікарні.