З 1 листопада розпочинається реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання 2008 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив Директор українського центру оцінювання якості освіти, доктор педагогічних наук, професор Ігор ЛІКАРЧУК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, незалежна атестація проходитиме у всіх регіонах України і планується, що у ній візьмуть участь близько 530 тис. учасників.

Відео дня

І.ЛІКАРЧУК зазначив, що майбутнє оцінювання матиме свої особливості. Зокрема, повідомив він, участь в оцінюванні 2008 року можуть взяти не лише випускники загальноосвітніх шкіл поточного навчального року, але й усі бажаючі вступити до вищого навчального закладу, тобто випускники попередніх років, а також випускники професійно-технічних училищ та випускники вищих навчальних закладів I і II рівнів акредитації, які хочуть вступити до ВНЗ III і IV рівнів акредитації; на зовнішнє тестування будуть запропоновані тести з одинадцяти предметів ( українська мова та література, історія України, всесвітня історія, зарубіжна література, хімія, фізика, біологія, математика, основи економіки, основи правознавства та географія); учням пропонуватимуть тести всіма мовами, якими здійснюється навчання на території України (українська, російська, угорська, польська, румунська, молдавська і кримськотатарська; тестування 2008 року є безальтернативне, тобто вступні іспити з одинадцяти перелічених предметів проводитися у ВНЗ не будуть.

І.ЛІКАРЧУК зазначив, що реєстрація учасників оцінювання закінчується 20 лютого. За його словами, до того часу учасники можуть вносити зміни щодо предметів, з яких хочуть проходити тести. Також планується додаткова реєстрація учасників, яка передбачає реєстрацію тих осіб, які з певних важливих причин не змогли зареєструватися в зазначений термін. Кожен зареєстрований учасник тестування до кінця календарного року отримає друковані матеріали, у яких будуть зразки завдань, приклади. Учасники оцінювання тестуватимуться як мінімум у 3 предметах, хоча не виключена і більша кількість предметів.

Абітурієнтам, які брали участь у тестуванні, у першій половині червня вручать сертифікат з оцінками тестування, який можна подавати в декілька ВНЗ одночасно.

За словами І.ЛІКАРЧУКА, тести, запропоновані на незалежному оцінюванні, не будуть виходити за межі шкільної програми. Він також зазначив, що у січні-лютому відбудеться пробне тестування, яке буде платним. За його словами, ціна пробного тестування одного предмета буде становити приблизно від 15 до 34 гривень.

І.ЛІКАРЧУК також нагадав, що минулого року участь у незалежному оцінюванні взяли 116,387 випускників загальноосвітніх навчальних закладів, 33% з них стали студентами вищих навчальних закладів.