З 25 по 27 жовтня в Києві пройде Міжнародна виставка-конференція "Відкрите/Вільне програмне забезпечення - для всіх!".

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН координатор Української Асоціації користувачів і розробників вільного і відкритого програмного забезпечення (UAFOSS) Юрій РАДЧЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, Ю.РАДЧЕНКО зазначив, що сьогодні відкрите програмне забезпечення стало серйозною альтернативою закритому програмному забезпеченню.

Відео дня

«Відкрите програмне забезпечення - це вектор світового технологічного розвитку», - сказав він.

За даними Ю.РАДЧЕНКА, широке використання відкритого програмного забезпечення захищає державні та комерційні структури від полювання на піратське програмне забезпечення, яке розгорнули останнім часом деякі представники розробників програмного забезпечення. Так, за його даними, компанія «Мікрософт» (США) відкрила в Україні більш як 300 кримінальних справ за користування піратським ПЗ.

Учасники прес-конференції висловили думку, що відкрите програмне забезпечення має не тільки ту перевагу, що воно безплатне, але й дозволяє вирішити ряд проблем, пов`язаних з інтелектуальною власністю, розвитком держави тощо.

Так, за словами генерального менеджера компанії Sun (США) в СНД Валерія ШЛЯХОВА, «відкрите програмне забезпечення дозволяє зберегти науковий потенціал усередині країни», за рахунок створення центрів з обслуговування таких програм, їх розробки і т.п.

Крім того, як зазначив керівник проектів AltLinux (Росія) Олександр РУСАКОВ, відкрите програмне забезпечення володіє такими перевагами для держави, як підтримка відкритих стандартів, що дозволяє державі контролювати інформацію, а не залишитися з чорним ящиком у разі відходу виробника закритого програмного забезпечення з ринку».

За його даними, сьогодні в Росії змінилося ставлення до відкритого програмного забезпечення, і ряд великих фірм вже впроваджують програмне забезпечення Linux. Крім того, зараз оголошено великий тендер на впровадження відкритого програмного забезпечення у школах Росії.

Все більш широке розповсюдження знаходить відкрите програмне забезпечення і в Україні. За даними представника компанії Canonical Володимира КРЮКОВА, їх компанією укладені угоди з п`ятьма з 10 провідних виробників комп`ютерів в Україні, які або вже встановлюють, або мають намір встановити систему Linux на комп`ютерах.

Довідка УНІАН. Міжнародна виставка-конференція "Відкрите/Вільне програмне забезпечення - для всіх!", яка пройде 25-27 жовтня, проводиться вже вшосте. У ній регулярно беруть участь до 250-300 чоловік. У виставці беруть участь компанії Sun, Novell, Canonical, AltLinux та інші.

Вперше в Україні захід пройде в доступній для користувачів-непрофесіоналів формі, за широкої участі представників держустанов і громадських організацій, і супроводжуватиметься тематичною виставкою.

UAFOSS (УАВВПЗ, Українська Асоціація користувачів і розробників вільного і відкритого програмного забезпечення) створена з метою об`єднання всіх, хто зацікавлений в розвитку вільного і відкритого забезпечення в Україні.

Метою організації є захист прав користувачів і виробників відкритого програмного забезпечення в Україні, антимонопольна діяльність, розвиток конкурентного, відкритого і прозорого ринку ІТ-послуг у нашій державі, консолідація розробників і користувачів, надання повноцінної можливості використання Відкритого програмного забезпечення в державному секторі і секторі бізнесу тощо.