Закарпатські винарі побоюються, що введена плата на продаж вина в розмірі 500 тис. грн. загубить виноробство в регіоні.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник винарів Закарпаття Іван ДАНЧА.

За інформацією І.ДАНЧІ, приватні винарі, котрі виробляють невелику кількість вина, яке можна вважати ексклюзивним, не можуть платити за ліцензію на продаж вина 500 тис. грн. і, відповідно, не можуть продавати своє вино, а в разі продажу підпадають під дію кримінального законодавства (плата за ліцензію на торгівлю вином у розмірі 500 тис. грн. була встановлена в листопаді 2006 року - УНІАН).

Відео дня

Як зазначив керівник закарпатської крайової організації партії «Велика Україна» Віталій МЕЩЕРЯКОВ, в Закарпатті працюють близько 100 приватних винарів.

У свою чергу, юрист партії «Велика Україна» Руслана АБРАМОВИЧ додала, що в Україні взагалі немає такого поняття як приватне виноробство, і ці люди знаходяться поза законодавчим полем.

Аби привернути увагу громадськості на проблеми Закарпатського регіону, партія «Велика Україна» 14-19 жовтня провела автопробіг «Врятуємо закарпатське вино!».

З Ужгороду були відправлені машини з порожніми бочками, що символізують занепад виноробництва в Закарпатті, які проїхали через Львів, Тернопіль, Хмельницький, Вінницю і Житомир і прибули до Києва. В усіх містах учасники автопробігу розповідали про проблеми галузі і закликали підтримати закарпатське виноробство.

Сьогодні автопробіг фінішує в Києві, порожні бочки будуть вивантажені перед Секретаріатом Президента України.

Учасники автопробігу сподіваються, що їм вдасться передати свої пропозиції з виправлення ситуації в регіоні особисто главі Секретаріату Президента України Віктору БАЛОЗІ. Зокрема, вони просять скасувати плату за ліцензії на продаж вина в розмірі 500 тис. грн. і розробити реальну, диференційовану шкалу ставки ліцензії, зіставну з кількістю виробленої продукції. Крім того, вони просять узаконити діяльність приватних винарів, як це прийнято в світі, і розробити механізм контролю за якістю вин.

Також учасники автопробігу просять ввести жорсткий контроль за державною підтримкою винарів і виноградарів, оскільки, за їх словами, більшість виділених грошових коштів розподіляються непрозоро і неефективно.

На думку В.МЕЩЕРЯКОВА, розвиток приватного виноробства в Закарпатті дасть поштовх розвитку рекреаційної і туристичної галузі в регіоні.