Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень рекомендують фракціям парламентської опозиції створити тіньовий уряд.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив експерт проектів УНЦПД Олег ЯРОШ.

Він вважає, що тіньовий уряд є додатковим інструментом впливу опозиції на владу. За словами експерта, таким чином опозиція отримає можливість перевірити здібності та професіоналізм того чи іншого політика у своїх лавах, його відповідність посаді, на яку він претендуватиме в уряді.

Відео дня

Крім того, наголосив О.ЯРОШ, створення тіньового уряду з представників опозиції дасть змогу впливати на Кабінет міністрів при ухваленні ним рішень.

“Опозиція не втратить компетентність, зможе гнучко реагувати на політичний процес, проводити ефективну та змістовну дискусію, доводити виборцям, що вона здатна управляти ефективніше і цілком готова перебрати владу на себе”, - переконаний експерт.

У свою чергу, керівник політичних програм УНЦПД Світлана КОНОНЧУК розкритикувала ідею БЮТ та блоку “Наша Україна – Народна самооборона”, у разі формування коаліції, надати представникам опозиції посаду віце-прем’єра та посади заступників міністрів.

“Потрібно і політикам, і аналітикам чітко розуміти, що не буває парламентської опозиції, наділеної владними повноваженнями. У будь-якій формі це неможливо”, - сказала вона.

За словами експерта, у такому разі громадяни не розумітимуть, які політичні сили перебувають при владі, а які – в опозиції. “Це вносить дисбаланс в систему державного управління”, - наголосила С.КОНОНЧУК.

На її думку, у даний час головним моментом політичного процесу є визначення статусу парламентської опозиції. За словами С.КОНОНЧУК, для упорядкування статусу і засад діяльності парламентської меншості доцільніше внести доповнення до чинних законодавчих і нормативних актів.