Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій закликає громадян України прийти на виборчі дільниці 30 вересня і зробити усвідомлений вибір. Про це йдеться в зверненні учасників Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій до українського народу з нагоди позачергових виборів до Верховної Ради України, поширеному сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

У зверненні підкреслюється, що ні для кого не є таємницею, що наша держава, її політична система - молоді та недосконалі. Але, підкреслюють представники церков, це не повинно бути приводом до зневіри. “Навпаки - завдяки незалежності, демократичним реформам та становленню громадянського суспільства ми маємо можливість впливати на розвиток держави, визначати напрямки її політики. Ми маємо ту свободу, в тому числі релігійну, якої наш народ був позбавлений протягом століть, за яку віддали життя мільйони наших предків. Цим даром ми повинні дорожити і розпоряджатися мудро та виважено”, - наголошують вони.

“Єдиним носієм влади в державі є український народ, тобто всі ми разом. Не таємні домовленості політиків, не підкуп або інші види корупції, а виключно довіра народу наділяє політичні сили та їх провідників владою, Депутати Верховної Ради називаються „народними", а тому кожен з них має пам`ятати, що він обраний для самовідданого служіння не своїм потребам, а народу. Якщо ж вони забувають про це - ми маємо можливість обрати на їхні місця інших, більш достойних, які будуть служити не своїм інтересам, а на благо тих, хто їх обрав”, - зазначається у зверненні.

Відео дня

Представники церков зауважують, що зараз перед всіма постало питання - якій політичній силі віддати голос. “30 вересня на виборчій дільниці нехай кожен пам`ятає, що він не просто голосує, а робить вибір - вибір майбутнього шляху розвитку країни, вибір власного майбутнього і майбутнього своїх дітей”, - закликає рада церков.

Представники українських церков закликають виборців не піддаватись на різного роду провокації та підкуп.

“Нехай нікого не спокушає думка про те, що нібито „від нас нічого не залежить". Від нашого голосу і нашого вибору нічого не залежить тільки тоді, коли ми самі відмовляємося від дару свободи, коли з активних членів громадянського суспільства ми перетворюємося на пасивних споглядачів чужих політичних дій. Від нас нічого не залежатиме тільки тоді, коли ми самі своєю зневірою чи пасивністю дозволимо, щоб так сталося”, - підкреслюють вони.

“Тому від імені церков і релігійних організацій, які ми очолюємо, закликаємо вас, дорогі брати і сестри та всі співвітчизники: обов`язково прийдіть 30 вересня на виборчі дільниці. Віддайте свій голос за ту команду політиків, якій найбільше довіряєте. Виконайте свій громадянський обов`язок та зробіть відповідальний вибір”, - зазначається в документі.

Представники церков висловлюють жаль, що під час минулих виборчих кампаній всі були свідками фактів підкупу виборців. “Одних підкуповували солодкими нездійсненними обіцянками майбутніх матеріальних благ, іншим давали трохи грошей або якісь товари. Переконані, що такі дії недостойні політиків та є амораліними. Закликаємо всіх боротися з цим ганебним явищем”.

“Дорогі брати і сестри, не продавайте свій голос і свою совість - ні дешево, ні дорого! Якщо ж хто спокуситься зробити це, нехай потім не нарікає на те, що політики, за яких він проголосував, не виконують своїх обіцянок і чинять так само”, - зауважують вони.

“Бажаємо всім зробити мудрий, зважений і відповідальний вибір. Реалізуйте своє конституційне право і громадянський обов`язок - віддайте свій голос найдостойнішим. І нехай добрими порадниками у виборі всім нам будуть Божі заповіді, совість і любов до України. Закликаємо на всіх Боже благословення!”, - завершують своє звернення керівники церков.

Звернення підписали керівники конфесій - учасники Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій: предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України (УПЦ КП) ФІЛАРЕТ; предстоятель Української православної церкви, митрополит Київський і всієї України (УПЦ) ВОЛОДИМИР; глава Української греко-католицької церкви, верховний архієпископ (УГКЦ) Любомир (ГУЗАР), єпископ, заступник голови конференції єпископів Римсько-католицької церкви в Україні (РКЦ) Маркіян ТРОФИМ`ЯН; голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п`ятидесятників (ВСЦ ХВЄП) Михайло ПАНОЧКО; архієпископ, глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви (УЄ ВАЦ) Гриеоріс БУНІАТЯН; старший єпископ Української християнської євангельської церкви (УХЄЦ) Леонід ПАДУН; єпископ Української лютеранської церкви (УПЦ) В`ячеслав ГОРПИНЧУК; президент синоду Німецької євангелічно-лютеранської церкви України (НЄЛЦУ) Андрій ГАМБУРГ; президент Українського біблійного товариства (УБТ) Григорій КОМЕНДАНТ.