Консорціум “Національний екзит-пол’2007” закликав організаторів інших екзит-полів дотримуватися етичних стандартів міжнародних професійних організацій-дослідників громадської думки - Wapor Aapor, Esomar і забезпечити максимальну прозорість проведення опитування. Таку заяву на прес-конференції в УНІАН оприлюднив директор Фонду “Демократичних ініціатив”, який є учасником цього консорціуму, Ілько КУЧЕРІВ.

В заяві пропонується надати інформацію громадськості та фахівцям щодо мети проведення екзит-полів, джерел фінансування, методики, безпосередніх виконавців проекту, їхньої кваліфікації, доступу міжнародних аудиторів до всіх робочих документів, а також ретельно задокументувати всі етапи опитування.

В документі зазначається, що “останніми роками в Україні поширилась практика використовувати опитування громадської думки як інструмент сумнівних політичних технологій -коли фальсифікуються рейтинги, тиражуються матеріали порочних, брудних намірів політиканів”.

Відео дня

Консорціум наголошує, що мета “Національного екзит-полу’2007” - сприяння проведенню справедливих виборів в Україні, контроль за чесністю голосування.

Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген БИСТРИЦЬКИЙ зазначив, що екзит-пол виконує функцію громадського контролю в боротьбі проти корупції. За його словами, у випадку, коли він чесно проведений, то дає можливість оцінити, наскільки вибори сфальсифіковані. Він висловив збентеження з приводу того, що в Україні відбудеться 4 екзит-поли. Є.БИСТРИЦЬКИЙ зазначає, що в цих політичних умовах “існує небезпека того, що за екзит-полами стоятимуть окремі політичні сили і тоді результати їх використовуватимуться після виборів для того, щоб відстоювати в судах свою позицію”. За його словами, вони “можуть відіграти небезпечну роль”. Є.БИСТРИЦЬКИЙ вважає, що треба, щоб всі екзит-поли були взаємоконтрольовані, щоб “відкрили фінансування, методи та методики”. “Це може убезпечити не війну, а ансамбль екзит-полів, коли вони будуть громадянам давати більш достовірні дані”.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, який входить до консорціуму, Володимир ПАНІОТТО зазначив, що використовуватиметься під час опитування після виходу виборців з дільниці метод таємного голосування шляхом вкидання своєрідних бюлетнів у скриньку. Він зазначив, що це дасть змогу отримати правдивіші дані, особливо в тих регіонах, де переважають одні політичні сили, і люди, котрі голосують за їх опонентів не хочуть називати чесно, за кого голосували.

Директор соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень імені О.Разумкова Андрій БИЧЕНКО продемонстрував на прес-конференції картонні скриньки для голосування, куди респондент-виборець, який підпадає під вибірку, опустить заповннену анкету.