Жоден з українських політологів не прогнозує створення у новообраній Верховній Раді парламентської більшості в форматі старої “антикризової коаліції” - за участі Партії регіонів, Комуністичної та Соціалістичної партій України.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень „Соціовимір”, директор Міжнародного інституту демократій Сергій ТАРАН.

Він послався на дані опитування провідних політичних експертів, що проводилось 25-26 вересня, а також зарубіжних експертів, яких опитували 5-7 вересня. Опитування проводилось центром „Соціовимір”.

Відео дня

За словами С.ТАРАНА, натомість, у квітні-травні більшість експертів вважали, що співвідношення політичних сил в парламенті не зміниться.

С.ТАРАН зазначив, що 40% українських політологів вказують, що найімовірніший інший формат коаліції, ніж ті формати, що широко обговорюються в суспільстві. Окремі експерти вказують на можливу коаліцію за участі КПУ та Партії регіонів (Віталій КУЛИК), інші – на “переформатування нинішніх блоків і створення коаліції на основі нових фракцій” (Олег ПОКАЛЬЧУК).

За словами С.ТАРАНА, думки зарубіжних експертів щодо найвірогіднішого формату коаліції у Верховній Раді нового скликання розділилися: 38% експертів прогнозують створення “демократичної коаліції” у складі Блоку Юлії Тимошенко та блоку “Наша Україна – Народна самооборона”.

Водночас приблизно третина зарубіжних експертів допускають створення парламентської більшості в форматі старої «антикризової коаліції», а 22% - «широкої коаліції» у складі Партії регіонів та НУ-НС. Майже всі експерти (за винятком одного - Юрія ГОТІШАНА з Молдови) виключають утворення коаліції у складі БЮТ та Партія регіонів.

С.ТАРАН зауважив, що українські та зарубіжні експерти приблизно однаково оцінюють шанси утворення «широкої коаліції», серед українських - 15% опитаних, серед зарубіжних - 22%.

Водночас лише один український політолог (Кость БОНДАРЕНКО) вважає найімовірнішою появу коаліції у форматі Партії регіонів + БЮТ.