Громадська організація “Фундація місцевої демократії та європейської інтеграції ім. Ю.Панійка” (ФМДЄІ) напрацювала для Києва індикатори сталого розвитку міста або місцевої якості життя, які рекомендує використовувати столичній владі як інструмент оцінки безпечного розвитку міста.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник ФМДЄІ Олександр КЛЮЧКО, робота над визначенням основних індикаторів проводилась в рамках проекту Програми малих екологічних проектів за фінансової підтримки Британського Фонду “Довкілля для Європи” та Міністерства у справах охорони довкілля, харчових продуктів та сільського господарства Великої Британії та Британської ради в Україні.

Він зазначив, що індикатори сталого розвитку - це система показників соціального, економічного розвитку та сфери захисту довкілля, які дають змогу вести моніторинг та контроль за виконанням стратегії та плану розвитку Києва.

Відео дня

За словами О.КЛЮЧКА, проведена робота є лише першим кроком в напрямку до сталого розвитку столиці і потребує завершення, тобто втілення напрацювань у життя. При цьому він висловив сподівання, що столичний приклад стане “надихаючим для інших міст України для впровадження цих принципів, які зараз є важливими і популярними в усій цивілізованій Європі”.

Завідувач кафедри екологічного аудиту Національного авіаційного університету, керівник групи експертів проекту, професор Георгій БІЛЯВСЬКИЙ повідомив, що при розрахунку основних індикаторів сталого розвитку використовувались всі дані з екологічного стану Києва за останні 5 років. Все, що стосувалося прогнозу і визначення цих індикаторів, за його словами, це досвід зарубіжних міст таких, як, зокрема, Рига, Париж, Лондон, але вони були адаптовані для столиці України.

На сьогодні, за його словами, найгірша ситуація з екологією саме в Києві. Г.БІЛЯВСЬКИЙ пояснив цк, зокрема, великою кількістю транспорту та заторами, що спричиняють велику кількість викидів в атмосферу шкідливих газів, недотриманням норм забудови та ущільнення, знищення зелених насаджень.

Щодо часу, який необхідний, щоб столиця вийшла на шлях сталого розвитку, Г.БІЛЯВСЬКИЙ зазначив, що “обставини зайшли так далеко, що це десяток років”, а крім того, за його словами, для цього необхідні величезні фінансові затрати.

Професор також повідомив, що індикатори, розроблені для Києва, можна екстраполювати на всі міста України. З результатами проведеної роботи можна ознайомитись на сайті http://portal.cemu.kiev.ua/index.htm/

Окремо видано також методичний посібник – видання, яке містить докладний опис та схему впровадження системи показників.

Учасники прес-конференції повідомили, що в травні ц.р. Постійна комісія Київради з питань екологічної політики підтримала проект та всі пов’язані з ним напрацювання, втім підготовлений відповідний проект рішення Київради до цього часу на сесію не виносився.

Присутній на прес-конференції координатор проектів Британської Ради в Україні Віктор КАРАМУШКА зазначив, що елементи сталого розвитку, перш за все, полягають в тому, щоб якомога раціональніше використовувати наявні природні ресурси і до межі можливого мінімізувати відходи життєдіяльності людини. “Якщо ми це зробимо – це буде перший серйозний крок на цьому шляху”, - сказав він. В.КАРАМУШКА підкреслив, що у Великій Британії стратегія сталого розвитку є національною. “І тому було очевидним, що варто поділитися своїм досвідом”, - пояснив він допомогу Україні у вирішенні цього питання.