Партія зелених України разом із шістьма громадськими організаціями і ветеранами силових структур України створила громадсько-політичний рух «Екологічна безпека України».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН член політради ПЗУ Сергій ТРЕПШИН.

Зокрема, за його словами, сьогодні представники громадських організацій підписали меморандум про співпрацю у напрямку забезпечення екологічної безпеки України. Цей документ підписали, зокрема, Всеукраїнська спілка військовослужбовців кадрового запасу, Громадська Рада, ГО «Громадський рух соціальних ініціатив учасників бойових дій, ветеранів військової служби та працівників силових відомств Київської області», Комітет координації сприяння правоохоронним органам та військовим формуванням України, Всеукраїнська організація «Українська служба порятунку», Всеукраїнський союз громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів.

Відео дня

С.ТРЕПШИН зазначив, що головною метою створення об’єднання є захист конституційних прав громадян на здорове та безпечне довкілля. За його словами, в рамках співробітництва передбачається робити спільні заяви з тих чи інших проблем та подій, що мають загальнодержавне значення; вносити пропозиції до органів законодавчої і виконавчої влади, а також координувати і проводити спільні громадсько-політичні заходи та акції щодо екологічної ситуації в країні.

Присутній на прес-конференції представник Всеукраїнського об’єднання «Українська служба порятунку» Павло ДИБА зазначив, що право на екологічну безпеку громадян України має забезпечуватись комплексом юридичних, екологічних, технологічних та гуманітарних чинників. Тому стратегія природокористування в Україні, за його словами, має бути однією з фундаментальних складових процесу розбудови правової демократичної держави з розвиненою ринковою економікою.

Учасники прес-конференції офіційно підписали та озвучили заяву громадсько-політичного об’єднання з приводу екологічної і політичної ситуації в Україні. У цьому документі вони попереджають про небезпеку подальшого загострення екологічної ситуації в Україні, її негативні наслідки для суспільства. Автори заяви наголошують, що реальні витрати на екологічні заходи значно відстають від нагальних потреб і темпів росту ВВП, та у порівняльних цінах практично знижуються.

«Так, у 2007 році порівняно з відповідним періодом минулого року реальні витрати на екологічні заходи зменшились 3,2%. При цьому темпи зростання обсягів промислового виробництва збільшилися на 8,9%. Відбулося уповільнення виконання загальнодержавних та регіональних програм», - наголошується в заяві.

У документі зазначається, що, враховуючи ситуацію з екологічною безпекою, що склалася в Україні, учасники об’єднання звертають увагу Президента і уряду, громадськості та всіх здорових прагматичних сил суспільства на необхідність злагодженої системної роботи щодо формування сприятливих умов розвитку національного виробництва, створення нових робочих місць і забезпечення гідного рівня добробуту народу України. В заяві підкреслюється, що від вирішення цих питань багато в чому залежить і політична стабільність у державі.

«Наша мета – досягти максимальної злагодженості дій законодавчої і виконавчої влади, інститутів громадського суспільства задля забезпечення екологічної безпеки в Україні, розбудови економічно могутньої, соціально справедливої і демократичної України», - зазначається в заяві.