«Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством внутрішніх справ України мають найближчим часом остаточно вирішити ганебну проблему позбавлення ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей права отримувати прописані їм лікарські засоби в умовах тимчасового затримання або арешту» - про це заявила керівник національного адвокаційного проекту міжнародного благодійного фонду «Вертикаль» Вікторія Бондар від час прес-конференції в УНІАН 26 вересня 2007 року.

У даному випадку йдеться про забезпечення неухильного дотримання безперервності процесу лікування ВІЛ-інфекції, яке є життєво необхідним, невчасний прийом антиретровірусних (АРВ) препаратів чи переривання АРВ-терапії можуть призвести до тяжких наслідків для здоров’я ВІЛ-інфікованої людини, а подекуди навіть до смерті.

 Сьогодні в Україні майже 6 тисяч людей отримують таке лікування, вартість якого обходиться державному бюджету в середньому  2 тис. доларів США на рік на одного пацієнта. Проте на даний час держава фінансує лише чверть усіх курсів АРТ, решта закуповується за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Переривання такого вельми коштовного лікування – це ще чималий удар по бюджету держави.

Відео дня

Типовий випадок:

«У жовтні 2006 року у Суворівському райвідділі м. Одеса у ВІЛ-позитивного Олександра було вилучено таблетовані антиретровірусні (АРВ) препарати і таймер (годинник), за яким він мав приймати ліки у чітко визначений лікарем час двічі на день.

Протягом перших двох днів затримання у райвідділі Олександр був позбавлений можливості приймати АРВ-препарати, працівники міліції аргументували  це тим, що ліки їм не відомі, вони не мають часу з`ясовувати їх призначення».

Описи схожих випадків позбавлення затриманих ВІЛ+ людей приймати життєво важливі для них ліки фігурують у звітах недержавних ВІЛ-сервісних організацій.

Працівники міліції зазвичай пояснюють свої дії або бездіяльність у подібних випадках встановленим порядком затримання, якого вони зобов’язані дотримуватись при виконанні службових обов’язків, та відсутністю відповідних інструкцій щодо забезпечення ліками та безперервності лікування вищевказаної  категорії затриманих.

У той же час ніхто не відміняв положень законодавства України щодо неухильного дотримання прав людини на лікування та медичну допомогу, у т.ч. з боку правоохоронних органів.

Відповідно до ст. 3 Конвенції про захист прав і основних свобод людини жодна особа  не може зазнавати нелюдського або такого, що принижує її гідність, поводження чи покарання.

З огляду на ситуацію, що склалася, у червні 2007 року недержавними організаціями було ініційовано системне вирішення даної проблеми на національному рівні шляхом створення Наказом Міністра охорони здоров’я Ю. Гайдаєва відповідної міжвідомчої робочої групи, яка у стислі терміни розробила проект Інструкції про порядок поводження з особами, які приймають антиретровірусні препарати, під час їх затримання та арешту (взяття під варту). Проект наказу з відповідною Інструкцією наразі перебуває на узгодженні в МОЗ України, після чого його мають підписати керівники обох  зацікавлених міністерств та зареєструвати у Міністерстві юстиції України.

 

Виконуючий обов’язки директора департаменту політики та комунікації Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала підсумував:

«Сьогодні важко уявити собі, що у райвідділі міліції у хворої на діабет людини можуть відібрати інсулін, або позбавити астматика інгалятора. Вимушені констатувати, що у випадках затримання ВІЛ-позитивних людей такі факти, на превеликий жаль, непоодинокі.  Але далеко не кожен  затриманий, який перебуває на АРТ із зрозумілих причин  наважиться розкрити свій ВІЛ-позитивний статус працівникам міліції. Тим паче, що нерідко навіть повідомлення про свій діагноз не гарантує  повернення ліків.

Сподіваємося, що МОЗ та МВС України вже найближчим часом доведуть ініціативу, розпочату недержавними міжнародними організаціями, до логічного завершення, відповідна міжвідомча інструкція буде затверджена, доведена до відома усіх правоохоронців і ми більше не будемо мати подібних ганебних порушень»

Контактна  особа:контактна особа: Бойко Інна, координатор проекту МБФ «Вертикаль»

 Тел. (8044) 227-35-30,моб. 8-066-638-63-10   inna_boyko@list.ru