За оцінками політтехнологів, які пишуть передвиборчі програми, вартість написання їх зросла, оскільки партії та блоки почали більше уваги приділяти змісту програми. Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим ЛАЦИБА.

Він зазначив, що центром було проведено аналіз виборчих програм 2007 року парламентських політичних сил з метою з’ясувати, якою є позиція партій щодо забезпечення реалізації основних громадянських прав і свобод громадян. За його словами, жодна з основних політичних сил України не бере на себе зобов’язання щодо захисту і гарантування всіх прав і свобод, “яких можна близько 20 нарахувати”. В той же час він зазначив, що у виборчих програмах є згадки про забезпечення шести громадянських прав - на свободу вираження поглядів (БЮТ, Партія регіонів), права на доступ до інформації (БЮТ), права на справедливий суд (БЮТ, СПУ, КПУ, НУ-НС, Партія регіонів), право на свободу від тортур (НУ-НС), право на свободу думки, совісті, віросповідання (НУ-НС, КПУ), права на участь в управлінні державними справами (БЮТ, КПУ, НУ-НС, Партія регіонів).

М.ЛАЦИБА зазначив, що всі зусилля політиків спрямовані на гарантування соціальних стандартів життя різним соціальним групам, складання планів економічних реформ, визначення подальших перспектив у сферах військової та зовнішньої політики.

Відео дня

За його словами, у свої програмах волітики не приділили “жодної уваги” захисту права на свободу мирних зібрань, на свободу об’єднань, на захист від дискримінації, право на життя, право на свободу та особисту недоторканність, право на приватне та сімейне життя, на свободу пересування і вільний вибір місця проживання.

М.ЛАЦИБА зазначив, що всі п’ять парламентських політичних сил висловлюються за судову реформу. За його словами, в такій ситуації виникає питання, чому вони її не здійснили, будучи всі у парламенті. “Тому виникає питання, коли і де нас обманюють?” - зазначив він.

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень зазначає, що всі політичні сили говорять про необхідність проведення референдумів, в той же час жодна з п’яти політичних парламентських сил не внесли законопроекти для поліпшення законодавства в цій сфері, крім БЮТ, яка пізніше і відкликала його з розгляду. М.ЛАЦИБА зазначив, що закон про референдум на сьогодні недієвий, тому важко реалізувати ініціативу громадян щодо висловлення своєї точки зору з певного питання на референдумі. За його словами, тому можна “говорити про якесь фарисейство, бо якби хотіли вже б зробили”.

Він зазначив, що політичні сили декларують в програмах необхідність громадського контролю, зокрема, Партія регіонів та НУ-НС. За його словами, “тут виникають сумніви в порядності і чесності позицій партій, бо саме уряд В.ЯНУКОВИЧ в 2006 році лідвідував Раду підприємців при Кабінеті Міністрів України, хоча ця рада працювала 9 років”. За його словами, також в уряді вже півроку “лежить проект постанови уряду про порядок громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади”. Він зазначив, що є багато питань і до НУ-НС. За його словами, гарантією контролю громади за роботою органів місцевої влади є статути територіальних громад, але за ці півтора року жоден з мерів – “нашоукраїнців” не ініціював і не прийняв такі статути.