21-23 вересня 2007 року у Будинку вчителя (м.Київ) відбулася Перша Міжнародна конференція «Європа-Азія: співпраця заради сталого розвитку», яку організувала міжнародна громадська організація Євразійська Федерація Зелених та Партія Зелених України і в якій взяли участь представники екологічних організацій 18 країн світу.

Євразійська Федерація Зелених від імені учасників Першої Міжнародної конференції  «Європа-Азія: співпраця заради сталого розвитку» звернулася до керівників урядів країн Європи і Азії з пропозицією змінити пріоритети державної політики у напрямі посилення її екологічної складової. «Головним аспектом сталого розвитку є безпека у всіх її проявах. У сучасних умовах екологічна безпека – це основа національної і міжнародної безпеки. Тому ми вважаємо, що створивши умови для стабільної екологічної обстановки ми прискоримо впровадження моделі сталого розвитку на міжнародному, національному і локальному рівнях», – говориться у Резолюції, ухваленій на конференції.

Учасники конференції були одностайними у думці, що атомна енергетика, яка активно просувається в Україні, Росії, Фінляндії, Литві, є помилковим шляхом розвитку енергетики, оскільки вона не вирішує проблеми енергетичної безпеки, не сприяє зупинці глобальної зміни клімату, збільшує ризик ядерного розповсюдження і небезпечних катастрофічних наслідків через накопичення ядерних і радіоактивних відходів.

Відео дня

На конференції зокрема були наведені факти забруднення антропогенними радіонуклідами річки Єнісей (Росія), а також ризики аварійного руйнування хвостосховищ урану і пестицидів Тянь-Шань-Памірського регіону. Інформування екологами суспільства про ці загрози або ігноруються (Киргизія), або автори цієї інформації переслідуються владою (Громадський Центр ядерного нерозповсюдження, Красноярськ, Росія). Учасники конференції вимагають припинення незаконного переслідування колег-екологів, а також вжити належних заходів для усунення небезпеки.

Окрім проблем атомної енергетики, на конференції обговорювалася низка інших нагальних питань, від вирішення яких залежить якість життя кожної людини сьогодні та повноцінне існування майбутніх поколінь: це проблеми забруднення водних ресурсів, виснаження землі і викидів в атмосферу токсичних речовин.

Один із головних висновків конференції полягає в тому, що сталий розвиток – це той філософський «інструмент», за допомогою якого можна суттєво виправити ситуацію у світі. А узгодженість економічного, соціального і екологічного розвитку є тим чинником, який здатний збалансувати розвиток системи «людина-природа» без будь-яких збитків для її складових.

Також учасники конференції ухвалили рішення про перейменування конференції в Київський Міжнародний Екологічний Форум (КIEF), основною метою якого є просування ідей екологічної безпеки через призму сталого розвитку. Планується, що наступна зустріч прихильників сталого розвитку відбудеться у 2008 році.