Прес конференцію проводить:

СЕРГІЙ ТАРАН – голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень „СОЦІОВИМІР”, директор Міжнародного інституту демократій.

В прес- конференції також беруть участь:

Відео дня

ВОЛОДИМИР ПОЛОХАЛО – учасник ХVІІ Економічного Форуму в Польщі, провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, професор.

ЮРІЙ ЩЕРБАК – учасник ХVІІ Економічного Форуму в Польщі, Надвичайний і Повноважений Посол України. 

Прес-реліз підготовлено за даними опитування зарубіжних експертів-учасників ХVІІ Економічного Форуму (відбувався 5-7 вересня 2007 року у місті Криниця, Польща), проведеного Центром соціологічних та політологічних досліджень „СОЦІОВИМІР”.

Під час дослідження було опитано 20 експертів – учасників Форуму, які спеціалізуються на питаннях економічного та політичного розвитку у Східній Європі, в тому числі Україні, та представляють10 країн світу (Білорусь, Великобританія, Грузія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Словаччина, Фінляндія, Франція).

I. ЗАРУБІЖНІ ЕКСПЕРТИ ПРО ЗНАЧЕННЯ ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ  (% до усіх опитаних)

Розподіл відповідей респондентів на запитання: “Яке, на Ваш погляд, мають значення для політичного розвитку України дострокові вибори до Верховної Ради?

Дострокові парламентські вибори в Україні – це демократичний вихід з політичної та конституційної кризи в країні. 58

Дострокові парламентські вибори в Україні можуть призвести до подальшої дестабілізації ситуації та поглибленню політичної та конституційної кризи 10

Інше 32

Важко відповісти  0

II. ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ ПРО НАЙБІЛЬШ ОПТИМАЛЬНИЙ З ТОЧКИ ЗОРУ ДЕМОКРАТИЧНИХ ПОЛІТИЧНИХ І СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ В УКРАЇНІ ВАРІАНТ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ БІЛЬШОСТІ? (% до усіх опитаних)

Розподіл відповідей респондентів на запитання: “Який із наведених вище варіантів парламентскої більшості, на Ваш погляд, сьогодні найбільш оптимальний  з точки зору демократичних політичних і соціально політичних перетворень в Україні?”

Парламентська більшість в форматі «Демократичної коаліції» («Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) 55

Парламентська більшість в форматі «Широкої коаліції» («Партія Регіонів (В.Янукович) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) 30

Парламентська більшість в форматі старої «Антикризової коаліції» (Партія Регіонів (В.Янукович)+ Комуністична партія України (П.Симоненко) + Соціалістична партія України (О.Мороз)) 5

Парламентська більшість у складі «Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Партія Регіонів (В.Янукович). 5

Інше 5

Важко відповісти 0

III. ДУМКИ (ПРОГНОЗИ) ЕКСПЕРТІВ ЩОДО НАЙБІЛЬШ ВІРОГІДНОГО ФОРМАТУ УТВОРЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ БІЛЬШОСТІ, ЯКА МОЖЕ БУТИ УТВОРЕНА ПІСЛЯ ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ  (% до усіх опитаних)

Розподіл відповідей респондентів на запитання: “Який формат майбутньої парламентської більшості, на Вашу думку, найбільш ймовірний?”

Буде створена «Демократична коаліція» («Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) 38

Парламентська більшість залишиться в форматі старої «Антикризової коаліції» (Партія Регіонів (В.Янукович)+ Комуністична партія України (П.Симоненко) + Соціалістична партія України (О.Мороз)) 30

Буде створена «Широка коаліція» («Партія Регіонів (В.Янукович) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) 22

Буде створена коаліція у складі «Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Партія Регіонів (В.Янукович). 5

Інше 0

Не буде створений жодний з наведених вище варіантів парламентскої більшості, оскільки сторона (сторони), яка зазнала поразки, але отримла більше 150 депутатських мандатів спробують за всяку ціну визнати виборо недійсними, або відмовляться скласти депутатську присягу (відмовляться від своїх мандатів) 5

Важко відповісти 0

ІV. ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ ЩОДО СИСТЕМИ ПРАВЛІННЯ, ЯКА БУДЕ НАЙБІЛЬШ ОПТИМАЛЬНОЮ ДЛЯ СЬОГОДНІШНЬОЇ УКРАЇНІ (% до усіх опитаних)

Розподіл відповідей респондентів на запитання: “Яка, на Ваш погляд, система державного устрою найбільш оптимальна для сьогоднішньої України?”

Прем’єр-президентська система 37

Парламентсько-президентська система 32

Президентськая система 21

Парламентська система 10

Інша 0

Важко відповісти 0

V. ОЦІНКИ ЕКСПЕРТІВ ЩОДО ТОГО, ХТО З УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТИКІВ Є ПОЛІТИКАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТИПУ (% до усіх опитаних)

Розподіл відповідей респондентів на запитання: ”Хто з нище названих лідерів політичних сил України найбільше відповідають поняттю «політик європейського типу»?”

Українські політики %

Тимошенко Юлія 61

Ющенко Віктор 24

Мороз Олександр 5

Вітренко Наталія 0

Литвин Володимир 0

Симоненко Петро 0

Янукович Віктор 0

Важко відповісти 0

Ніхто 10

Основні висновки та коментарі:

· Опитані експерти, загалом, позитивно оцінюють значення дострокових виборів для України.

З числа опитаних 58% вважають, що дострокові парламентські вибори в Україні – це демократичний вихід з політичної та конституційної кризи в країні. 32% опитаних дають інші визначення достроковим виборам, зокрема, зазначають, що, окрім виборів потрібні й інші заходи для вирішення кризи (Джеймс Шерр, Великобританія). Лише два експерти – обидва з Росії (Сергій Марков, Олег Бондаренко) -  переконані, що дострокові парламентські вибори в Україні можуть призвести до подальшої дестабілізації ситуації та поглибленню політичної та конституційної кризи.

· 90% опитаних експертів вважають, що оптимальним  з точки зору демократичних політичних і соціально політичних перетворень в Україні є інший, ніж нинішній формат парламентської коаліції. З них більшість експертів (55%) вважають, що найоптимальнішою для України є парламентська більшість в форматі «Демократичної коаліції» («Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)). Парламентська більшість в форматі «Широкої коаліції» («Партія Регіонів (В.Янукович) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) видається оптимальною для 30-ти% опитаних, і парламентська більшість у складі «Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Партія Регіонів (В.Янукович) видається оптимальною одному експерту (Юрій Готішан, Молдова).

· Водночас думки експертів щодо найбільш вірогідного формату коаліції розділилися: прогнозують створення “Демократичної коаліції» («Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) 38% експертів. Приблизно третина експертів допускають ймовірність утворення парламентської більшості в форматі старої «Антикризової коаліції» (Партія Регіонів (В.Янукович)+ Комуністична партія України (П.Симоненко) + Соціалістична партія України (О.Мороз)) (30%). Ймовірність «Широкої коаліції» («Партія Регіонів (В.Янукович) + Наша Україна – Народна Самооборона (Ю.Луценко)) видається можливою для 22% опитаних. Майже всі експерти (за винятком одного - Юрія Готішана, Молдова) виключають утворення коаліції у складі «Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко) + Партія Регіонів (В.Янукович)».

· Щодо найбільш прийнятної для України системи правління експерти однозначно не визначилися: частина експертів (37%) вважають прем’єр-президентську систему найоптимальнішою системою правління, інші (32%) - парламентсько-президентську систему, для 21% експертів видається оптимальною президенстська система. Лише 2 експерти визначили оптимальною парламентську систему правління.

· На думку переважної більшості експертів (61%) найбільше відповідає поняттю “політик європейського типу” Юлія Тимошенко. Віктора Ющенка вважають політиком європейського типу 24% опитаних. Один експерт (Сергій Марков, Росія) назвав “політиком європейського типу” Олександра Мороза. Два експерти (Єлена Горєлова, Молдова, Олег Бондаренко, Росія) не змогли визначити «політиками європейського типу» жодного з українських політичних лідерів. Ніхто з експертів не кваліфікували таким поняттям Петра Симоненка, Віктора Януковича, Наталію Вітренко, Володимира Литвина.   

ОПИТАНІ ЗАКОРДОННІ ЕКСПЕРТИ – УЧАСНИКИ ХVІІ ЕКОНОМІЧНОГО ФОРУМУ В ПОЛЬЩІ:

Адомайт Ханнес, науковий співробітник, Інститут міжнародних відносин та безпеки, Німеччина  

Амнуель Григорій, директор Відкритого клубу «Міжнародний діалог», Росія

Бердиховська Богумила, публіцист, аналітик, Польсько-Український форум, Польща

Бенабдалах Жаміль, експерт з питань безпеки, заступник голови Товариства Французсько-Молдавської дружби, Франція

Бет-Ель Ілана, публіцист, політичний аналітик,  журнал «European Voice», Великобританія                                                

Бондаренко Олег, виконавчий директор Російсько-українського інформаційного центру, Росія

Горєлова Єлена, директор департаменту економічного розвитку Ресурсного центру, Молдова

Готішан Юрій, економіст, Асоціація ADEPT, Молдова

Делькур Лор, ст н.с. Інституту міжнародних стратегічних відносин, Франція

Квасьнєвський Александр, екс-Президент Республіки Польща, Польща (врахована його думка лише по ІІ та ІІІ питаннях, яку він висловив на Форумі)

Кузнецов Борис, директор Центру міжнародної і регіональної політики, Росія                                                                  

Мілінкевич Олександр, кандидат від опозиції на виборах Президента Білорусі 2006, Білорусь

Марков Сергій, заступник голови комісії Громадської палати Російської Федерації, Росія

Пшеломієць Марися, оглядач газети «Дзенік», Польща                                                                                                                                   

Скорка Мирослав, директор Інституту Східних досліджень Економічного Форуму, Польща                                      

Стразай Томаш, керівник дослідницької програми з центральної та південно-східної Європи, Дослідницький Центр Асоціації зовнішньої політики Словаччини, Словаччина 

Сусод Адам, експерт Інституту Східних досліджень, Польща

Тапьола Пиркка, старший радник, відділу з питань політики Ради Європейського Союзу, Фінляндія

Чхевадзе Іван, директор програми Європейська Грузія, Грузія

Шерр Джеймс, науковий співробітник, Британська академія оборони, Науковий центр вивчення конфліктів, Великобританія

Центр соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” створений у 2005 р. на базі аналітичних недержавних структур та інституцій:

Інституту масової інформації (заснований 1996 р.), Центру політичного аналізу та прогнозування (Центр заснований 1998 р.), Громадської організації “Інститут посткомуністичного суспільства” (заснований 1995 р.).

За час існування цих інституцій ними реалізовано загалом понад 300 всеукраїнських та міжнародних політологічних, соціологічних та видавничих проектів.

СЕРГІЙ ТАРАН – голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень „СОЦІОВИМІР”, директор Міжнародного інституту демократій.

ВАЛЕРІЙ РЯБЕНКО – виконавчий директор Центру соціологічних та політологічних досліджень “СОЦІОВИМІР”

Наші координати: Україна, Київ, 03142, Бульвар Вернадського, 63, к. 34, Тел: +380-67-5058730;  +380-67-2091602

Довідки: +380-67-5058730.

НАПРЯМКИ РОБОТИ ЦЕНТРУ:

Центр „Соціовимір” виконує усі види соціологічних, політологічних, маркетингових досліджень і послуг. У тому числі ми здійснюємо:

§ Моніторинг громадської думки

§ Моніторинг політичної ситуації

§ Моніторинг ЗМІ та інформаційного простору України

§ Соціально-політичні дослідження

§ Маркетингові дослідження

§ Соціально-політичне прогнозування

§ Консультування у сфері політичних, виборчих та інформаційних технологій

§ Інформаційну підтримку політичних, державних, підприємницьких і громадських структур