Асоціація «Газові трейдери України» прогнозує, що ціна на природний газ, що його постачатимуть в 2008 році до України, підвищиться максимум на 15-20%.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент асоціації Роман СТОРОЖЕВ. Він сказав: "Я думаю, що зростання в 15-20% економічно обґрунтоване".

Кажучи про позитивні моменти на газовому ринку України, Р.СТОРОЖЕВ відзначив поступове входження на незалежний ринок такого великого сегменту як підприємства теплокомуненерго. "Сьогодні ми можемо констатувати, що комунальний сектор наближається до ринкової ціни і, швидше за все, вже з 2008 року і підприємства бюджетної сфери, і підприємства теплокомуненерго купуватимуть природний газ за ринковими цінами, що збільшує сегмент ринку для незалежних постачальників приблизно на 20 млрд. кубометрів щорічно, що є серйозною перспективою для розвитку", - сказав експерт.

Відео дня

Крім того, він відзначив, що в перспективі газові трейдери могли б самостійно вийти на торговий майданчик для реалізації енергоносіїв для країн Євросоюзу. Єдина перешкода до реалізації цього кроку, на його думку, - ціни на газ і дефіцит ресурсу не відповідають європейським, що гальмує розвиток ринку.

На тлі позитивних перспектив Р.СТОРОЖЕВ виділив і ряд негативних. По-перше, за його словами, існуюча модель ринку вимагає вдосконалення в частині наявності більшої кількості вільних ресурсів через збільшення кількості імпортерів. В ідеалі, вважає він, імпортні постачання енергоносіїв до однієї країни повинні здійснюватись, принаймні, з трьох джерел. Наприклад, це може бути недержавна компанія або декілька недержавних компаній і один державний імпортер. Якщо цього не відбувається, можливі негативні наслідки - зокрема, монопольне підвищення цін на енергоносії, критична залежність держави-імпортера. Крім того, для розвитку газового ринку конкуренція між газовими імпортерами має активно розвиватися, відзначив Р.СТОРОЖЕВ.

Також серед мінусів для розвитку ринку, на думку незалежних газових трейдерів, залишається збереження Україною в 2007 році ліцензування газового експорту. Іншими словами, для трейдерів зберігається складність виходу на зовнішні ринки.

На думку Р.СТОРОЖЕВА, на внутрішньому ринку необхідно чітко провести розмежування його учасників, задіяних у сфері транспортування і постачання газу. Зокрема, транспортні організації повинні займатися тільки транспортуванням, а не торгівлею природним газом. Крім того, він додав, що політична складова в газовій сфері, на жаль, продовжує домінувати над економічною. "Ми як представники ділових кіл закликаємо політиків, представників влади зосередитись на проведенні серйозних реформ в енергетичному секторі. Йдеться про створення ефективної системи обліку і контролю за постачанням, транспортуванням і споживанням енергоресурсів, остаточну ліквідацію перехресного субсидування, формування економічно обґрунтованих тарифів, сприяння розвиткові вітчизняного видобутку газу і розвідці нових родовищ, а також впровадженню технологій енергозбереження", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, міністр палива і енергетики України Юрій БОЙКО прогнозує, що ціна на природний газ, що постачатиметься в 2008 році в країну, підвищиться максимум на 10%.

До січня 2006 року газ до України поставлявся по 50 доларів за 1 тис. кубометрів. З січня 2006 року - по 95 дол. за 1 тис. кубометрів, з січня 2007 року - по 130 дол. за тис. кубометрів. Європейським споживачам Росія продає газ в середньому по 230 дол. за 1 тис. кубометрів.

Асоціація «Газові трейдери України» створена наприкінці 2003 року, до її складу входять 26 компаній, зокрема, ЗАТ «Ітера Україна», ТОВ «Газтрейд ЛТД», ТОВ «Євротрансакції», ТОВ «Енерготорг», ТОВ «Дон-Колорит», ЗАТ «Укрнадра-ресурси», ВАТ «Укрзарубіжгеологія», ТОВ «Промгаз» тощо.