Увага!!! Зафіксовано підкуп виборців та включення до списків „мертвих душ”

17 вересня об 11:30 в прес-центрі УНІАН відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА за результатами третього етапу загальнонаціонального спостереження за підготовкою до позачергових виборів до ВРУ. Найбільше ОПОРА стурбована тим, що в деяких областях необґрунтовано збільшуються списки виборців, а також здійснюються спроби підкупу виборців. Також занепокоєння викликають зафіксовані факти протистояннями на політичному ґрунті між членами ОВК, а також кількість та якість поданих членів до складу ДВК. 

Підкуп та «дуті» списки. В Харківській, Луганській, Донецькій та Кіровоградській областях до списків виборців вносяться так звані „мертві душі”, а на Луганщині, крім того, зафіксовано факти підкупу виборців. Зокрема, директор школи №123 (Харків) дав завдання кожному вчителю підготувати списки неіснуючих осіб з адресами. На думку представників ОПОРИ, це може свідчити про підготовку фальсифікацій в цих регіонах.

Відео дня

У сільських районах Луганської області тіньові штаби Блоку В.Литвина, обходять будинки та пропонують виборцям укласти «соціальний договір». Той, хто підписує «договір» отримує «гарантії» його виконання та 100 грн., а після голосування за „номер 7 у виборчому бюлетені” – ще 100 грн.

ОВК. ОПОРА продовжує фіксувати конфлікти між членами ОВК, які представляють „коаліцію” та „опозицію”, що негативно впливає на конструктивну роботу комісій. Порівняно з попереднім періодом кількість конфліктних ситуацій збільшилася у 5 разів і були зафіксовані на більше ніж на 20-ти комісіях (на ОВК №221 в м. Києві навіть дійшло до бійки між представниками КПУ та БЮТ, НУ-НС). На ОВК № 124 (Львівська область) спостерігачі ГМ ОПОРА зафіксували факт розпивання алкогольних напоїв членами комісії у робочий час.

ДВК. Моніторинг процесу подання кандидатур до складу ДВК показав, що не всі партії, що мали фракції у ВР  V-го скликання спромоглися забезпечити необхідну кількість представників в комісіях.  Кількість подань залежала від регіону, розгалуженості партійних мереж та наявності відповідних фінансів. Найменше подань було здійснено КПУ та СПУ. Так, згідно підрахунків спостерігачів від ГМ ОПОРА, КПУ повноцінно забезпечила членами ДВК тільки третину областей України. Цікаво, що проблеми з поданнями виникли не лише на Заході, а й в Криму, Луганській, Миколаївській та Одеській областях. СПУ забезпечила 75% від необхідної кількості своїми представниками. Найбільше кандидатур до ДВК було подано від опозиційних партій – БЮТ та НС-НУ. Було зафіксовано не повне подання від НУ-НС (на 20 осіб менше) в 130 окрузі (Миколаївська область). А БЮТ не подав повну кількість кандидатур на 6 окрузі (Крим – на 35 осіб менше), 12 округ (Вінницька обл. – на 25 менше), 101 округ (Кіровоградська обл. – на 20 менше). Партія регіонів укомплектувала всі дільниці, за винятком деяких округів Західної України. Наприклад, у Львівської області Партія регіонів подала вдвічі менше від необхідної кількості кандидатур. Також ОПОРА відзначає низьку якість цих подань та велику кількість двійників (осіб, що включалися від різних партій, або були запропоновані одночасно на кілька дільниць).

ОПОРА має підстави характеризувати як безвідповідальний підхід політичних сил до наданого їм Законом права формувати ДВК. В першу чергу це стосується КПУ та СПУ, які вирішили „зекономити” ресурс на членах комісій.

Спостерігачі прогнозують, що незадовільна кількість та якість подань кандидатів для роботи в ДВК може стати причиною проблем з організацією виборчого процесу на окремих дільницях. Зокрема, невчасного проведення перших засідань, проблем під час процесу уточнення списків виборців, хаотичними змінами в складі ДВК.

Також стало відомо, НУ-НС та БЮТ планують відправити значну кількість свої представників з Заходу на Схід для роботи в ДВК та частково – ОВК. В день виборів до них приєднаються офіційні спостерігачі.    

Адмінресурс. ОПОРА відзначає, що кількість чиновників, які пішли у відпустку у зв’язку з залученням до виборчої кампанії, значно зросла. Втім, частина посадових осіб в робочий час продовжують брати участь у агітації за різні політичні сили. Так у м. Турці (Львівська обл.) представники місцевої влади роздавали першокласникам подарунки від НУ-НС. В с. Михайлівна Лебединського району (Сумська обл.) за участі керівництва району відбулося свято «Козацькі розваги» під прапорами НУ-НС. Також у робочий час за блок Литвина агітували місцеві чиновники у Ромнах та Конотопі, що на Сумщині. В Житомирській області, чиновники, які представляють ПРУ, провели «бесіди» з редакторами районних газет (Брусиловський, Червоноармійський, Барановський райони тощо) з «проханням» не друкувати критичні матеріали про ПРУ та В.Януковича. На день міста Житомира міською владою було організовано концерт за участю гурту “Океан Ельзи”, на якому виступили голова ОДА Юрій Павленко (голова штабу та один із лідерів НУНС) та міський голова Віра Шелудченко, які публічно заявили, що виступ цього колективу здійснюється за підтримки партії «Наша Україна». Але як стало відомо спостерігачам, кошти на виступ музичної групи були надані міським бюджетом у рамках святкування дня міста. В Тернополі вчителів «виводили» на мітинг-зустріч з Ю.Луценком, а в школі №5 завуч складає списки батьків, які голосуватимуть за БЮТ. Викладачі кооперативного технікуму в Миколаєві отримали вказівку агітувати за блок Литвина, а в.о. Голови ОДА представляє саме цю політичну силу. В Харкові почали поширювати щоденники з портретом М.Добкіна, який представляє Партію регіонів, а щоденники з символікою БЮТ – заборонили. Заступники голів районних рад у м. Харкові, які курирують сектор освіти, дають прямі вказівки підлеглим робітникам вступати до Партії регіонів під загрозою звільнення з роботи. В Кривому Розі представники місцевої влади «настійливо рекомендують» газетним кіоскам реалізувати газету «Пульс регіону», зменшивши обсяг продажу інших, переважно незалежних, видань. В Донецькій області систематичними є публічні заходи (мітинги, концерти, свята, зустрічі) за участю посадових осіб, що агітують за ПРУ. У місті Шахтарськ Донецької області 12 вересня відбувся концерт за ПРУ за участю місцевої влади з залученням школярів.

Особливості агітаційної кампанії.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати приклади кримінального втручання у виборчий процес, кількість яких за звітний період стала більшою. В основному, вони були виражені нападами або побиттями невідомими агітаторів, працівників штабів або депутатів місцевих рад. Правоохоронні органи в основному порушували кримінальні справи, але жодна з них ще не розкрита. Такі випадки зафіксовані в 6-ти областях України. Наприклад, в Одеській області під час акції протесу ВО „Свобода” проти встановлення пам’ятника Катерині ІІ проводилася альтернативна акція „Єдиного отєчества”, активісти якого влаштували побиття мітингучих. Представників „Свободи” били металевими палицями та залізними кастетами. Під час нападу лідер „Єдіного отечества” В.Кауров скандував у гучномовець „Бєй бендеровцев”. 

Найбільш активно передвиборчу агітацію по всій Україні ведуть три політичні сили: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко та блок НУ-НС. Активну, але в меншому обсязі, виборчу кампанію ведуть КПУ, СПУ та Блок Володимира Литвина. Інші суб’єкти виборчого процесу працюють лише в деяких областях або обмежуються поодинокими заходами, візитами лідерів та політичною рекламою.

Чорний піар. Кількість чорного піару значно збільшилася, а в деяких областях його використання стало масовим. Найбільше таких випадків зафіксовано в Харківській і Львівській областях. В Житомирі начебто від імені БЮТ поширювалася нижня білизна з символікою. В Харківській області виходить газета «ТАК!», що має відверто націоналістично-провокаційний характер. Великим тиражем розповсюджується листівка з вихідними даними неіснуючої типографії, з зображеннями Тимошенко та Луценка та написом «Палачи Кушнарьова». Реквізити неіснуючої типографії вказані також на листівках ПЗУ з написами – «Розшукується потяг смерті», листівках з портретами Януковича та Луценка – «Важен каждый голос». В м.Єнакієво (Донецька обл.) люди в одязі з символікою БЮТ прямо на вулиці пропонують за голос від 250 до 450 грн. На Тернопільщині поширювався плакат «Народний самообман» з символікою НС-НУ. В Миколаївській області було зафіксовано листівку-карикатуру «Клятва Януковича братве».

 

Учасники прес-конференції :

Олександр Ломако – керівник виборчих програм ГМ ОПОРА та Олександр Неберикут – член Центральної Координаційної Ради ГМ ОПОРА.

Контактна особа:

Ольга Айвазовська, 8 063 617 97 50