13 вересня у Проекті сприяння торгівлі та інвестиціям USAID|TIBA відбулося засідання для журналістів на тему «Покращення дозвільної системи як рушійна сила боротьби з корупцією в Україні».

Відкриваючи засідання, Рік Гьорлі, керівник відділу приватного підприємництва Офісу економічного зростання USAID, зазначив, що, Україна, яку було обрано для проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, має подолати корупцію в дозвільній системі для залучення значних інвестиції, в першу чергу в будівництво та реконструкцію готелів, стадіонів та інфраструктури. «Наприклад, для відкриття готелю Hyatt у Києві компанія мала зібрати біля 620 підписів на різноманітних документах, а готелю Raddison знадобився рік, щоб розпочати свою діяльність після будівництва. І на кожному етапі отримання дозволів виникає можливість корупційних дій посадовців. До того ж, Україна має можливість отримати багатомільйонну технічну допомогу від уряду США, через державну корпорацію «Виклики тисячоліття», для впровадження програм економічного розвитку. Для цього країні треба покращити показники за критерієм «рівень корупції».

«Важливий крок для цього вже зроблено», - зазначив Андрій Астрахань, директор компоненту нормативно-правового регулювання Проекту сприяння торгівлі та інвестиціям. – «В країні створено біля 700 єдиних дозвільних офісів, ефективне функціонування яких має призвести до спрощення та підвищення прозорості процедур отримання дозвільної документації. Нажаль, більшість з цих офісів не є «операційними», а лише надають консультаційні та інформаційні послуги підприємцям».

Відео дня

Але приклад дозвільних центрів, що реально функціонують, свідчить про їх високу ефективність. За результатами незалежного моніторингу, у деяких містах України після створення єдиного офісу офіційна вартість отримання окремого дозволу зменшилась майже в дев’ять разів, а загальна тривалість процедури зменшилась в 6 разів. Кількість випадків хабарництва зменшилась до 4.5%, що є значним досягненням, бо в середньому кожний другий підприємець мусить вдаватися до корупційних дій в процесі отримання дозволів.

За даними Держпідприємництва, станом на 1 вересня 2007 року до дозвільних центрів звернулось 306185 суб’єкта господарювання, яким було видано 199122 документа дозвільного характеру та 283853 консультації. «Саме заплутані процедури одержання дозволів є найбільшим джерелом корупції в Україні, а дозвільні центри, створені на вимогу Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» на принципах організаційної єдності, допомагають підприємцям зберегти час і гроші.» – зазначив Олександр Андрєєв, директор Департаменту дозвільної системи Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва. – «Держпідприємництва продовжує роботу по приведенню законодавчих актів у відповідність до вимог закону для його ефективного впровадження центральними та місцевими органами виконавчої влади».

Окрім запровадження принципу організаційної єдності, в Україні необхідно в повному обсязі впровадити такі міжнародні принципи з видачі документів дозвільного характеру, як декларативний принцип та принцип мовчазної згоди. Незважаючи на те, що ці норми були запроваджені Законом про дозвільну систему, як зазначив Сергій Халаберда, заступник начальника відділу з організації державного пожежного нагляду Державного департаменту пожежної безпеки МНС України, Департамент пожежної безпеки – єдиний в Україні центральний орган виконавчої влади, що запровадив декларативний принцип видачі окремих дозвільних документів.

В обговоренні також взяли участь Ольга Апатенко, радник К.М.Ляпіної, Валентина Мандрик, заступник директора Української будівельної асоціації, Дмитро Ляпін, віце-президент Інституту конкурентного суспільства та експерти Проекту сприяння торгівлі та інвестиціям Олександр Шабалков, головний юридичний радник, та Анна Богданова, директор з моніторингу.

Разом з партнерами з державного та приватного секторів USAID|TIBA продовжує роботу з удосконалення Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та регламентів відповідних органів, гармонізації дозвільних процедур у сфері будівництва та проведення регуляторної реформи, направленої на встановлення сприятливого середовища для розвитку бізнесу і залучення інвестицій.

За додатковою інформацією:

Тетяна Дудка, директор зі стратегічних комунікацій, Проект сприяння торгівлі та інвестиціям (044 490–3350, tdudka@bah.kiev.ua)