Створення Національної стратегічної асамблеї (НАСА) дасть змогу залучити суспільство до визначення стратегічних пріоритетів України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова громадської організації «Рада конкурентоспроможності України» Юрій ПОЛУНЄЄВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, НАСА могла б стати незаангажованим і фінансово незалежним майданчиком для участі інтелектуальної еліти, громадських організацій, експертів у процесі визначення і для здійснення контролю реалізації національних стратегічних пріоритетів. При цьому, на його думку, участь громадськості у формуванні стратегії країни має бути закріплена законодавчо.

Відео дня

Ю.ПОЛУНЄЄВ вважає, що організаційно це міг би бути форум, який збирається раз чи двічі на рік. Передбачається, що крім громадських інститутів, до асамблеї увійдуть політичні сили і представники уряду. Склад членів асамблеї не повинен бути постійним, він може змінюватися залежно від тем, що розглядаються на її засіданнях.

Експерт вважає, що така форма взаємодії громадськості і влади могла б стати соціальною інновацією в країні, тим паче, якщо задумка буде реалізована, аналогів такого впливу суспільства на стратегічні пріоритети в світі немає.

Він звернувся до громадськості, яка причетна до питань стратегічного розвитку країни, з пропозицією спільними зусиллями розробити концепцію діяльності майбутньої асамблеї.

Як зазначив Ю.ПОЛУНЄЄВ, серед питань, які варті обговорення на форумах НАСА, – проблема енергоефективності української економіки. За його даними, українці платять «додатковий податок на розвиток» у розмірі 15-17 млрд. дол. (або 16-18% ВВП) в рік через неефективну політику держави в сфері енергозбереження.

Серед чинників, які привели до такого становища, експерт назвав монополізм у сфері енергопостачання, неструктурованість енергоринку і корупцію.

Нагадаємо, що створення НАСА передбачене в програмі БЮТ «Український прорив».