Національний форум профспілок України вимагає вжити негайних заходів для погашення заборгованості з виплати зарплати. А саме:

1. Забезпечити виконання доручення Прем’єр-мінистра України від 15 серпня 2007 року щодо звільнення усіх відповідальних співробітників, якщо буде затримано виплату заробітних плат.

2. Забезпечити призначення нових керівників виключно після оприлюднення графіку погашення заборгованості по зарплаті та після узгодження їхньої кандидатури з трудовим колективом підприємства.

Відео дня

3. Створити на базі національного форуму профспілок України робочу групу, яка займається моніторингом трудових конфліктів та розробкою програми заходів щодо їх запобігання та погашення.

Ці вимоги були оприлюднені сьогодні головою національного форуму профспілок України Мирославом Якібчуком у продовж прес-конференції.

„За останні півроку сума заборгованості зарплати не зменшилась, а навпаки зросла і на сьогодні вона встановить понад 800 млн. грн.", - розповів Мирослав Якібчук. Причому, підкреслив він, „особливо нас турбує зростання заборгованості з виплати зарплати економічно-активних підприємств та підприємств державної форми власності. Допущено зростання заборгованості з виплати зарплати на підприємствах із вироблення продуктів нафтопереробки, з видобування неенергетичних матеріалів, на підприємствах хімічного виробництва, в целюлозно-паперовій промисловості та видавничій справі, в галузі виробництва машин та устаткування, в лісовому господарстві, в державному управлінні, у сфері пошти і зв’язку, в закладах культури та в освіти”. Мирослав Якібчук припустив, що „всі ці жахливі борги зроблені навмисно – щоб в майбутньому за безцінь приватизувати штучно збанкрутіле підприємство.”

Він наголосив, що „за кожною цифрою стоїть реальна людина, яка протягом півроку не може забезпечити себе и свою родину найнеобхіднішим”.

„Профспілки покликані захищати людину праці, тож ми не залишимо цю проблему без уваги”, - заявив профспілковий лідер та повідомив про три вимоги НФПУ до Президента та Прем’єр-мінистра України, викладені у відповідному зверненні.

Контакт: Тетяна Циба 8.067.752.44.55