Міжнародна федерація журналістів рекомендує Президенту України Вктору ЮЩЕНКУ позбавити колишнього Генерального прокурора України врученої ним нагороди - Ордена князя Ярослава Мудрого. Про це заявив на прес-конференції в УНІАН представник цієї організації Саймон ПІРАНІ, представляючи третій звіт у справі Гонгадзе “Звіт №3: службове перешкоджання винагороджено”.

Він зазначив, що цей звіт є складовою спільного розслідування, що його розпочали у листопаді 2003 року Міжнародна федерація журналістів, Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів Сполученого Королівства та Ірландії та Фонд Гонгадзе. За його словами, назва його - нагородження М.ПОТЕБЕНЬКА орденом від Президента В.ЮЩЕНКА у лютому 2007 року.

Говорячи про М.ПОТЕБЕНЬКА, він нагадав, що саме до нього у свій час звернувся Георгій ГОНГАДЗЕ з інформацією про те, що за ним стежать, але тодішній Генпрокурор “нічого не зробив”, проігнорувавши це звернення, а потім при ньому розпочалося розслідування, яке “не відповідало елементарним нормам” права. “Саме ПОТЕБЕНЬКО повторював перед громадскістю дивні та нелогічні версії про зникнення Гонгадзе, хоча він, імовірно, знав, що ті версії неправдиві. Саме ПОТЕБЕНЬКО продовжував перешкоджати розслідуванню вбивства, відмовляючись розглядати «записи МЕЛЬНИЧЕНКА» та інші вирішальні докази”, - йдеться в звіті.

Відео дня

С.ПІРАНІ зазначив, що раніше на політичному рівні в Україні була “байдужість” до розслідування цієї справи і “протидія розкриттю її”, то тепер “якщо й була коли небуть політична воля розкрити справу Гонгадзе, то зараз політичний істеблішмент захищає один одного і захищає свою репутацію”.

Він зазначає, що журналістське співтовариство звертається до Генеральної прокуратури України вивчити ситуацію із розслідуванням справи Гонгадзе на початковому етапі. “Позбавити колишнього Генерального прокурора Михайла ПОТЕБЕНЬКА наданої йому почесної державної нагороди та просити нинішнього Генерального прокурора розслідувати його дії у справі Гонгадзе, з перспективою порушення кримінальної справи”, - йдеться в звіті.

Президент міжнародної федерації журналістів Джим БУМЕЛА зазначив, що досліджуючи ситуацію із рослідуванням убивства Г.Гонгадзе, стає зрозуміло, що у можновладців немає політичної волі до завершення цієї справи. За його словами, йдеться про те, що робиться все для того, щоб затягнути її розкриття.

В звіті міститься заклик до Президента України та уряду України “спонукати Генерального прокурора активніше забезпечувати розслідування щодо замовників та організаторів вбивства й надати йому необхідні гарантії для успішності цієї роботи”, а також, щоб він “активніше розслідував діяльність усіх тих, хто на міністерському рівні перешкоджав розслідуванню справи, спонукати його порушити відповідні кримінальні справи та надати йому необхідні гарантії для виконання цієї праці”.

”Наказати Міністерству внутрішніх справ вжити заходів, щоб заохотити працівників розказати про випадки злочинної діяльності та зловживання службовим становищем, пов’язані зі справами Подольського та Гонгадзе, а також про систему залякування, в якій вони брали участь”, - йдеться у звіті.

Крім того міститься прохання до Генерального прокурора України “розслідувати дії колишнього Генерального прокурора Геннадія ВАСИЛЬЄВА у справі Гонгадзе, з перспективою порушення кримінальної справи”.