З 27 серпня по 10 вересня волонтери міжнародного руху провели в регінах України, що постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, кампанію з пропаганди свого руху.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Волонтерству в Україні бути» представник Програми розвитку ООН в нашій країні Олена САС.

За її інформацією, ініціатором заходу виступила Програма Волонтери ООН. Підтримали ініціативу Чорнобильська програма відродження та розвитку, Всеукраїнська Асоціація молодіжного співробітництва «Альтернатива-В», Проект Програми розвитку ООН «Створення безпечного середовища для молоді України».

Відео дня

О.САС повідомила, що протягом двох тижнів 9 волонтерів з 7 країн світу: Польщі, Сербії, Франції, Німеччини, Данії, Туреччини та Японії, разом з українськими добровольцями працювали, вирішуючи актуальні проблеми громад сіл та невеликих міст. Загалом вони провели свої заходи в рамках кампанії у Круглику Київської області, Листвині, Кирданові, Коростені в Житомирській області та Любечі в Чернігівській.

Співкоординатор Програми Волонтери ООН Енн МЕРРІЛЛ зазначила, що акція, на її переконання, була успішною, а крім того, стала корисною не тільки для волонтерів з України, а й для міжнародних волонтерів, які працювали в проекті. Так, представники української молоді отримали корисну інформацію щодо формування активної життєвої позиції, вирішення проблем місцевої громади та знання і навички волонтерства. В той же час, міжнародні добровольці дізналися про напрацьований досвід української молоді в розвитку волонтерського руху. Цікавим для всіх також було й саме спілкування між предствниками різних країн світу.

За її словами, міжнародна команда волонтерів показала зразок плідної та ефективної роботи з вирішення нагальних питань невеликих громад. Зупиняючись на 2-3 дні в кожному з неселених пунктів, добровольці проводили навчання місцевої молоді на теми волонтерства та разом з молоддю виконували конкретні завдання, актуальні для місцевої громади. Навчання проходили у формі гри “Мер міста”. Зустрічі з місцевою молоддю та тренінги з волонтерства відбувалися на базі молодіжних центрів, що працюють в кожному з зазначених населених пунктів, відкритих за підтримки Програми розвитку ООН (загалом в Україні діють 38 таких молодіжних центрів). Е.МЕРРІЛЛ висловила переконання, що корисний практичний досвід гуртування громади навколо вирішення конкретного питання, добровільної допомоги, широко вживаний у різних країнах світу, тепер безумовно, “приживеться” і поширюватиметься в Україні.

Вона також зазначила, що волонтерський рух в Україні “не є недорозвиненим, а є на шляху ровитку”. Молодь нашої країни у великих містах, за її словами, обізнана з концепцією волонтерського руху, це є для них цікавим і цікавою для неї є також участь у подібних акціях. На переконання Е.МЕРРІЛЛ, необхідно зараз продовжувати роботи щодо розвитку та пропаганди волотерства у невеликих громадах, щоб розвивати їх інтерес і розуміння, що таке волонтерський рух. Наступним великим кроком на шляху ровитку волонтерства, на переконання Е.МЕРРІЛЛ, є донести до різних структур, в тому числі бізнесових, що в Україні є велика кількість молоді, яка зацікавлена і хоче робити щось корисне, але не завжди має таку можливість.

*** Програма волонтери ООН – це організація, започаткована Генеральною Асамлеєю ООН в 1970 р на вимогу країн-членів, з метою сприяння глобальному розвитку та забезпеченню миру. Програма мобілізує кваліфікованих волонтерів та заохочує людей до активного волонтерства у своїх країнах. З початку існування програми понад 30 тис. волонтерів ООН працювали в 140 країнах світу.