Випускники Міжрегіональної академії управління персоналом звертають увагу Генпрокуратури на невиконання Міністерством освіти та науки України рішення суду щодо видачі їм дипломів державного зразка.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН, організованій молодіжною громадською організацією “Майбутня Україна” з приводу протиправного позбавлення дипломів 4 тис. 655 випускників МАУП. У прес-конференції взяли участь, зокрема, один з випускників цього вузу 2006 р. Максим КУХАР та президент МГО “Майбутня Україна” Наталія ЛИЧ.

“Фактично ми б хотіли з вашою допомогою звернутися до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальну справу за фактом невиконання рішення суду Міністерством освіти. У випадку, якщо найближчого часу кримінальна справа за фактом невиконання рішення суду не буде порушена, ми будемо змушені в судовому порядку вимагати від правоохоронних органів порушення кримінальної справи за цим фактом”, - заявила Н.ЛИЧ.

Відео дня

М.КУХАР, випускник МАУП 2005\\2006 року, став одним з цих 4 тис. 655 студентів, які не отримали диплом про закінчення навчання, підкреслив, що студенти виконали свій обов’язок перед вузом і МОН – сплачували за навчання і отримали необхідні знання, а МАУП у свою чергу надала ці знання. Водночас, Міносвіти, за його словами, заявило студентам після 5 років їх навчання та складених державних іспитів, до речі, державній комісії, склад якої затверджувався Міністерством освіти, що вони отримали недостатній рівень знань. Випускникам було запроновано скласти повторно іспити в інших вузах і в разі демонстрації необхіного рівня знань, отримати дипломи там.

Як розповів М.КУХАР, після цього студенти мітингували, проводили акції на захист своїх прав, кілька разів зустрічалися з міністром освіти, але крім “монологів про політичну ситуацію” по суті справи від нього нічого не почули. Врешті, за підтримки “Майбутньої України”, з приводу невидачі дипломів було направлено звернення МАУП до судових органів.

Як повідомила Н.ЛИЧ, рішенням Господарського суду Києва від 8 червня 2007 р. Міносвіти зобов’язано видати дипломи випускникам МАУП. Водночас, на сьогоднішній день в МОН заявляють, що це рішення не вступило в силу і оскаржується. Але Н.ЛИЧ зазначила, що згідно з законодавством рішення вступає в законну силу протягом 10 днів, якщо нема його оскарження. Міносвіти ж, за її словами, подало апеляцію через 2 місяці після того, як було винесено рішення Господарського суду. “Отже 2 місяці це рішення мало виконуватися і вже мало бути виконано”, - наголосила представник громадської організації. За інформацією Н.ЛИЧ, виданий також наказ про примусове виконання данного рішення Господарського суду Києва, але воно все одно не виконується.

Вона наголосила, ці 4 тис. 655 дипломів Міносвіти зобов’язано видати і що його бездіяльність у невидачі цих дипломів є протиправною, отже фактично є злочином проти студентів-випускників.

На прес-конфренції також повідомили, що дипломи не отримали випускники і 2006/2007 р. навчального року - бакалаври та магістри.

Н.ЛИЧ звернула увагу на той факт, що МОН обмежило видачу дипломів випускникам в рамках врегулювання ринку освітніх послуг, де зараз це проводиться шляхом державного замовлення на підготовку спеціалістів тих чи інших спеціальностей, скороченням кількості недержавних вищих навчальних закладів освіти. За її словами, насторожує також той факт, що ситуація з МАУП може повторитися з будь-яким іншим вузом країни і ніхто не може передбачити, якого саме з них це торкеться і яка кількість студентів може залишитись без дипломів про вищу освіту, пройшовши необхідний курс навчання. При цьому Н.ЛИЧ повідомила, згадуваним раніше рішенням Господарського суду було встановлено факт, що у МАУП навпаки фактичний випуск студентів був менший від встановленого ліцензованого обсягу прийому студентів. “Тобто міністерство говорить про те, що це «перебір», а суд встановив, що був недобір на 6 тис. 335 студентів”, - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2005 року був виданий наказ Міносвіти про анулювання ліцензій п’ятьом відокремленим структурним підрозділам (ВСП) МАУП. Пізніше, у жовтні того ж року наказом Міносвіти анульовано ліцензії ще 26 ВСП академії.