Тендерна палата України заявляє про неефективне використання державних коштів при здійсненні державних закупівель тендерним комітетом Черкаського міського виконавчого комітету.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Тендерної палати Володимир ЛАБА.

Він повідомив, що Палата досліджувала 42 процедури закупівель, проведені Черкаським міськвиконкомом в 2007 р. на загальну суму понад 40 млн. грн., і встановила порушення вимог чинного законодавства на суму 13 млн. грн.

Відео дня

«Тендерна палата проаналізувала закупівлі за період керівництва Черкаською міськрадою паном ОДАРИЧЕМ (міський голова Черкас Сергій ОДАРИЧ - УНІАН). Проте, як свідчать матеріали, що є в Тендерній палаті, і результати досліджень, зміна керівництва не поліпшила ситуацію в системі держзакупівель, а в окремих випадках можна говорити про те, що вона погіршала», - сказав В.ЛАБА.

Він зазначив, що найпоширенішим і найгрубішим порушенням тендерного законодавства при проведенні закупівель Черкаським міськвиконкомом був допуск до участі в тендерах афільованих компаній (пов`язаних осіб).

Так, повідомив В.ЛАБА, при проведенні процедури закупівель послуг з косіння газонів до участі в тендері були допущені пов`язані особи - ПП «Гусаченко», ТОВ «Захист рослин», засновником якого є підприємець ГУСАЧЕНКО.

Крім того, за словами голови Тендерної палати, ще одним поширеним порушенням Черкаського міськвиконкому при проведенні держзакупівель було довільне формування обов`язкових вимог до учасників тендерів. Так, при проведенні тендеру на будівництво житла очікуваною вартістю 8 млн. грн. у технічному завданні тендерної документації не передбачалася жодна з умов будівництва житлового будинку.

«Такий стан справ у сфері закупівель міста Черкаси дає можливість незаконно безпідставно виводити «в тінь», як мінімум, від 3 до 20% державних коштів», - зазначив В.ЛАБА.