§ презентація нових та оновлених атласів для 4 (природознавство), 7 (історія і географія за оновленою програмою 12-річної школи), 11 (всесвітня історія) класів. Знайомство з інтерактивними атласами з географії для 6, 7 та 10 класів російською і українською мовами, електронними атласами для 10 класу (зі всесвітньої та вітчизняної історії).

§ висвітлення проблеми інформатизації географічної та історичної освіти.

Відео дня

А Н О Т А Ц І Я

Географічні атласи

Як завжди, ретельно готуючись до нового навчального року, Інститут передових технологій оновив зміст шкільних атласів. Атлас для 7-го класу «Географія материків і океанів» повністю переопрацьовано під програму 12-річної школи. Він витримує вже восьме перевидання, і щороку стає дедалі досконалішим, наближеним до потреб школи.

Більшої уваги тепер надається тематиці географічних відкриттів і подорожей. Це має зацікавити школярів до вивчення географії, «оромантизувати» предмет. Новостворений розділ геології підвищує науковість видання, він представлений геологічною картою світу і окремих материків. Педагоги-практики оцінять зручність структури атласу, адже тепер розділи, присвячені материкам, містять усі тематичні карти (фізичну, тектонічну, геологічну, кліматичну, політичну, природних зон, народів тощо). Вони зібрані одна біля одної, що усуває необхідність гортати атлас, щоб порівняти, приміром, карту природних зон Африки з картою кліматичних поясів. Зміст атласу збагачено картою підлідного рельєфу Антарктиди, картами глобальних екологічних проблем та охорони природи, картами давнього материкового зледеніння. Переглянуто й розширено розділ географії океанів. Атлас рекомендовано Міністерством освіти і науки України.

Інститут передових технологій було визнано найкращим картографічним підприємством Європи, Африки та Близького Сходу на черговій конференції-виставці Міжнародної картографічної торгівельної асоціації (IMTA) в Лондоні 12 лютого 2005 року. І вперше в історії українське підприємство було відзначено головним призом у номінації „Найкращий електронний атлас” та найвищою нагородою картографів - КУБКОМ за найкращий картографічний твір – Атлас для 7-го класу «Географія материків і океанів», опублікований в 2004 році.

Означений атлас є другим у розпочатій серії оновлених атласів, які витіснятимуть старі у міру вступу в дію нової шкільної програми. Минулого року першими з цієї серії вийшли атласи для 6 класу – «Загальна географія» і «Всесвітня історія. Історія України. Інтегрований курс».

Щодо нової редакції атласу «Загальна географія». Зусилля видавців під час модернізації змісту атласу було спрямовано, насамперед, у бік полегшення виконання практичних робіт. Приміром, під час вивчення теми «Літосфера» практичною роботою передбачено визначення геологічного часу форм рельєфу, чого не було у минулій редакції програми. Задля цього перероблено карту «Будова земної кори», до неї додано геохронологічну шкалу. На відміну від попереднього видання, атлас містить карту кліматичних поясів (тема «Атмосфера»), карту географічних поясів (тема «Географічна оболонка»), карту ґрунтів (тема «Біосфера»), що їх вимагає нова програма.

На разі розпочато модернізацію атласів для 8 класу, що побачать світ наступного року.

Історичні атласи

Вступ у дію програми з історії для 12-річної школи вимагає від видавців перегляду змісту вже виданих атласів. До нового навчального року приведено до нової програми атласи для 7 класу (всесвітня історія та історія України). Вважаємо за потрібне нагадати, що тільки атласи з історії України видання Інституту передових технологій мають грифи Міністерства освіти і науки України.

Атлас зі всесвітньої історії для 11 класу висвітлює події від 1939 до 2007 років, включаючи Другу світову війну, і повоєнне облаштування світу, повалення колоніальних імперій і утворення нових держав. Новим у цьому виданні є докладне відображення територіальних змін, що стались у світі в означений період. На сторінках атласу докладно показано Близькосхідну кризу, Корейську та В’єтнамську війни, а також майже всі інші збройні конфлікти. Події кінця ХХ ст. в колишній Югославії та на пострадянському Кавказі подано в контексті етнічно-конфесійної ситуації. Це допоможе школярам розібратись у витоках політичного напруження в цих районах. Важливою особливістю нового атласу є те, що його головними користувачами будуть абітурієнти. Видавці урахували Програмові вимоги зовнішнього незалежного оцінювання з історії і повністю включили картографічну складову цього документу у зміст атласу. Атлас також охоплює всі теми, включені в програму з історії, і містить багато довідкового матеріалу.

Це видання завершує серію атласів ІПТ зі всесвітньої історії.

Слід нагадати педагогічній громаді про атлас для 6 класу «Всесвітня історія. Історія України. Інтегрований курс». Відносно попереднього видання обсяг атласу збільшився з 16 до 20 сторінок. У відповідності до вимог програми класичний курс стародавньої історії доповнено темами стародавньої історії України. Загальна концепція атласу будувалася за принципом демонстрації зв’язків стародавньої історії України з історією інших країн. Модернізовано й комплект контурних карт.

Електронні видання

Інститут передових технологій уперше у вітчизняній освітній практиці запроваджує інтерактивні географічні атласи – для 6, 7 і 10 класів. Видання передбачено у двох варіантах – українською та російською мовами.

Інструментарій цих атласів дозволяє учневі вмикати та вимикати тематичні шари географічних карт, за допомогою інструмента «Малювання» вносити правки в елементи змісту на картах, а також вирішувати практичні завдання на контурних картах. Будь-який з елементів змісту (фрагмент карти, тексти, ілюстрації) копіюються у Word або інші Windows-програми, що дає можливість використовувати CD при підготовці рефератів чи інших індивідуальних робіт.

Функції мережевої роботи передбачають можливість створення вчителем Уроків-презентацій та Тестувань і трансляції їх в мережі комп’ютерного класу. При проведенні тестування інформація по кожному з учнів класу автоматично зберігається в електронному класному журналі.

Атлас для 4 класу «Я і Україна» (готується до видання), подібно до однойменного підручника, умовно поділяється на два розділи: історико-краєзнавчий та природничий. Перший містить відомості про національну символіку, пам’ятки історії та культури, про етнографію, територіальний устрій та господарство України. Другий знайомить дитину з навичками орієнтування на місцевості, початками географічних знань, з будовою Сонячної системи, з природою України і світу. Атлас побудовано за інтерактивним принципом. Користувач має можливість послідовно викликати на монітор географічні карти, ілюстрації, відеосюжети, текстовий матеріал, запитання для самоперевірки або розваги, сконструйовані за принципом пазлів. Видання наближується до малих дитячих енциклопедій.

Атлас з історії України (1914 – 1939 рр.) для 10 класу побудовано за традиційною для педагогічних програмних засобів схемою: історичні карти, коментарі до них, ілюстративний матеріал, запитання для самоперевірки, а також хронологічна таблиця, словник термінів, методичні рекомендації, керівництво користувача, список літератури тощо. Цікавою новиною є відеосюжети, якими доповнено більшість тем. Відеохроніку надано Національною кінематекою України.

Атлас зі всесвітньої історії. Новітній період (1914 – 1939 рр.) для 10 класу  належить до останнього покоління електронних засобів навчання, що їх Інститут передових технологій випускає починаючи з 2002 р. Його відзнакою є наявність відеохроніки подій світової історії міжвоєнного періоду. За структурою видання подібне до електронного атласу з історії України для 10 класу. Тож десятикласникові рекомендується користуватись обома атласами, що взаємодоповнюють один одного.

У 2007 році в Зальцбургу Атлас зі всесвітньої історії. Новітній період (1914 – 1939 рр.) для 10 класу  визнано найкращим цифровим картографічним твором і нагороджено почесною першою премією Міжнародної картографічної торгової асоціації (IMTA).

Електронні атласи з курсу „Всесвітня історія, 10 клас” та з курсу „Історія України, 10 клас” виготовленні на замовлення МОН України (Інституту інноваційних технологій і змісту освіти) накладом вісім тисяч примірників кожного курсу та передані до відповідних обласних управлінь освіти і науки регіонів України.

 Проблеми інформатизації освіти

Головною проблемою є відсутність державних замовлень на розробку та комплектацію навчальних CD з географії та історії упродовж останніх двох років. Ігнорується створення інтернет-ресурсів. Утім, розуміючи неминучість приходу ери суцільної інформатизації освіти, Інститут передових технологій продовжує щороку робити свій внесок у цю справу, виробляючи картографічну продукцію сучасного педагогічного і наукового рівня.

Відділ зв’язків з громадськістю ЗАТ „Інститут передових технологій”

тел. /факс: +38(044) 568-5332, 292-2027; E-mail: iat@antex.kiev.ua

відповідальна особа – Хворостенко Сергій Олександрович.