Директор компанії «Інформаційно-фінансові технології» (ІФТ) Сергій КОЗЛОВ переконаний, що кримінальна справа, порушена проти компанії за фактом порушення авторських прав, не має під собою ніяких підстав.

Таку думку він висловив сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН на тему чи “Стане Україна новою «меккою» виробників програмного забезпечення? Українські розробники легального ПЗ - за створення нормального ринку, де власті підтримують і захищають національні компанії”.

За словами С.КОЗЛОВА, в червні цього року нам - співробітникам компанії ІФТ стало відомо, що Шевченківське РУ ГУ МВС України в м. Києві розслідується кримінальна справа за фактом порушення співробітниками ІФТ авторського права ТОВ «Сервус Системз Інтегрейшн», яке проявилося в незаконному відтворенні і поширенні програмного продукту «Роздрібна система самообслуговування «Retail Self-Service», який є модифікацією (переробкою) програмного продукту «Комп`ютерний пакет «SSI Kiosk Master».

Відео дня

«Автором SSI Kiosk Master і Retail Self-Service є технічний директор ІФТ Іван РИБАКОВ, який раніше працював у «Сервус Системз Інтегрейшн». При звільненні він передав всі майнові права на SSI Kiosk Master працедавцеві. Працюючи в ІФТ, І.РИБАКОВ створив абсолютно новий програмний продукт Retail Self-Service», - повідомив С.КОЗЛОВ.

При цьому, він зазначив, що «експертиза програмних продуктів, проведена на замовлення «Сервус Системз Інтегрейшн» і яка стала причиною порушення кримінальної справи проти ІФТ, не витримує критики. Експертом, що дав висновок про ідентичність програмних продуктів навіть не розглядалися початкові коди двох програм. Тоді як альтернативна експертиза прийшла до висновку про те, що два продукти є абсолютно різними», - уточнив С.КОЗЛОВ.

Разом з тим, за його словами, у відповідь на скаргу, надійшла відповідь, що у прокуратури були підстави для порушення кримінальної справи. «Таким чином виходить, що на підставі висновків недобросовісного експерта, будь-який розробник програмного забезпечення може притягатися до відповідальності. Ми упевнені в своїй правоті, проте порушена проти нас кримінальна справа завдала серйозної шкоди діловій репутації ІФТ», - вважає директор ІФТ.

У свою чергу технічний директор ІФТ І.РИБАКОВ відзначив, що «нам би дуже хотілося, щоб в Україні розвивався цивілізований ринок програмних продуктів. Проте ситуація, в якій автора звинувачують в плагіаті у самого себе, а держоргани при цьому нічим не можуть допомогти, явно не сприяє розвитку ринку ПЗ в нашій країні», - переконаний програміст.

Підсумовуючи С.КОЗЛОВ уточнив, що «ПЗ, створюване ІФТ, дозволяє українським банкам розширювати спектр своїх послуг. В Україні тільки близько двох десятків компаній працюють для українського споживача ПЗ, більшість працюють за офшорною схемою і пишуть програми для зарубіжних замовників, які потім продають ці програми, у тому числі й українським споживачам. Ми виступаємо за створення в Україні спеціальних технопарків, які могли б забезпечити для програмістів нормальні умови роботи. Не можна, щоб Україна, що має величезний потенціал в області створення ПЗ, перетворилася на сировинний придаток інтелектуальних ресурсів», - переконаний директор ІФТ.

Довідка УНІАН. ТОВ «Інформаційно фінансові технології” (Київ) спеціалізується на виробництві програмного забезпечення для банківських терміналів самообслуговування. У термінології VISA такі термінали називаються Customer Active Terminal (CAT) або просто кіоски. Основним напрямом діяльності компанії є розробка комплексних систем управління мережами інформаційно - фінансових кіосків. А також інтеграція даних систем з різними платіжними і інформаційними сервісами. ІФТ пропонує свої програмні продукти і технології підприємствам і організаціям, що працюють в банківській сфері, в сферах роздрібної торгівлі й інформаційного обслуговування населення.