Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ "Укрнафта" заявляє, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища має намір передати ліцензію на вивчення Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища (Харківська область) від НАК "Надра України" приватній компанії ТОВ "Геолсоюз".

Про це заявив начальник юридичного управління ВАТ “Укрнафта” В’ячеслав КАРТАШОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Як нам стало відомо, найближчим часом, тобто, до виборів (30 вересня) Мінприроди збирається передати цей спецдозвіл недержавній комерційній структурі "Геолсоюз", яка знаходиться у сфері впливу осіб, наближених до керівництва Мінприроди", – сказав він.

Відео дня

При цьому він додав, що єдиною умовою такої передачі, згідно з нормативними актами міністерства, є забезпечення участі діючого ліцензіата (в даному випадку - НАК "Надра України") в статутному фонді такої недержавної структури на частку в 50% корпоративних прав. "Але ця вимога торкається лише моменту передачі спецдозволу і жодним чином не перешкоджає здійснити продаж таких корпоративних прав за їх номінальною вартістю після здійснення переоформлення спецдозволу", – сказав він.

В.КАРТАШОВ повідомив, що "Укрнафта" одержала пропозицію від осіб, що представляють інтереси "Геолсоюзу", одержати право на Сахалінське родовище шляхом придбання корпоративних прав "Геолсоюзу".

"При цьому неформальна ціна такої "участі" на кілька сотень мільйонів гривень перевищує ціну, яка звичайно виставляється міністерством за дозволи на аналогічні родовища, що свідчить про те, що особи, пов`язані з "Геолсоюзом" і наближені до міністерства, знають про реальну ціну аналогічних родовищ", – зазначив В.КАРТАШОВ, додавши, що у зв`язку з цим компанія звертається до правоохоронних органів для перевірки подібних дій Мінприроди.

Як повідомляв УНІАН, з серпня "Укрнафта" відновила видобуток вуглеводнів на Сахалінському родовищі. "Укрнафта" вимушена зупинити промисел через те, що "Надра України" відкликали у компанії довіреність на видобуток вуглеводнів з 16 бурових свердловин.

9 липня ц.р. НАК «Надра України», дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія» і ВАТ «Укрнафта» підписали угоду про спільну діяльність щодо геологічного вивчення, в т.ч. досвідчено-промислової розробки Сахалінського родовища шляхом внесення відповідних доповнень і змін в раніше укладений договір між ДП НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія» і НГДУ «Ахтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта».

14 травня закінчився термін дії ліцензії ДП "Полтаванафтогазгеологія" НАК "Надра України" на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, зокрема дослідницько-промислову розробку Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища. При цьому в кінці квітня Мінприроди продовжило строком на два роки НАК "Надра України" ліцензію на геологічне вивчення і дослідницько-промислову розробку цього родовища.

На думку фахівців і юристів, правомірність цього акту викликала великі сумніви. ВАТ "Укрнафта" зверталося в уряд України, пропонуючи забезпечити ефективне для держави використовування надр Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища і сплатити за ліцензію до Державного бюджету України не менше 300 млн. грн. за заздалегідь проведені геолого-розвідницькі роботи. Окрім цього, компанія заявляла про готовність і надалі інвестувати значні власні кошти (впродовж 10 років - близько 3 млрд. грн.) в розробку родовища, а також забезпечити впровадження новітніх технологічних процесів для збільшення видобутку вуглеводнів.

Геологічне вивчення Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища з 1996 року здійснювало ДП «Поставнафтогазгеологія».

У зв`язку з припиненням державного фінансування підприємством на умовах договорів про спільну діяльність був залучений в співпрацю ряд підприємств, зокрема ВАТ «Укрнафта», спільна діяльність з якою тривала більше чотирьох років.

Згідно з наданими ДП "Полтавнафтогазгеологія" матеріалами і у зв`язку з необхідністю закінчити роботу з підрахунку і захисту запасів, Мінприроди було прийнято рішення про продовження терміну геологічного вивчення Сахалінського родовища на два роки, а в квітні 2004 р. спеціальний дозвіл №1931 на користання Сахалінським нафтогазоконденсатним родовищем було переоформлено на НАК "Надра України".

ВАТ «Укрнафта» - найбільша нафтовидобувна компанія України, яка видобуває 75% нафти і газового конденсату від загального обсягу видобутку в країні.

50%+1 акція «Укрнафти» належать НАК «Нафтогаз України», 42% акцій контролює група «Приват».