Компанія «Укрнафта» виступає за наведення порядку, законне розподілення прав на користування надрами України і чесну конкуренцію у цій сфері.  

3 вересня 2007 року «Укрнафта» звернулася з відкритим листом до Президента України, СБУ, Генеральної прокуратури України з проханням звернути увагу на зловживання і корупційні схеми, що існують сьогодні. Під час прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН  перший заступник голови правління з фінансово –економічних питань ВАТ «Укрнафта» Володимир  Пустоваров та начальник юридичного управління ВАТ «Укрнафта» Вячеслав Карташов  навели конкретні факти реалізації злочинних схем під час організації та проведення Міністерством охорони навколишнього природного середовища України аукціонів з продажу спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами України. Зокрема, 11.06.2007 року під час проведення аукціону з продажу спецдозволу на Ржавецьку площу (родовище природного газу) при початковій вартості за спецдозвіл 614 тис. грн, приватне підприємство „Дельта-сервіс”, запропонувало 40 млн. грн. і в подальшому відмовилось від придбання цього спецдозволу у зв’язку з чим він перейшов до ДП „Алдеа Україна” за ціною 1,6 млн. грн. При цьому ціна 1,6 млн. грн. не є ціною, яка могла б скластись за результатами чесних та конкурентних торгів. Аналогічний сценарій шахраї розіграли на аукціоні, що відбувся 29.08.2007 року.

Компанія «Укрнафта»  наголошує, що за відсутності належного контролю з боку профільного міністерства і  правоохоронних органів, в Україні створена і діє ефективна та злочинна за своїм характером  схема розподілення прав на користування надрами, яка дозволяє зацікавленим особам спотворювати результати відповідних аукціонів, незаконно отримувати ліцензії за значно заниженими цінами. Результатом таких дій є створення в Україні тіньового ринку продажу ліцензій та ненадходження до Державного бюджету України сотень мільйонів гривень.

Відео дня

ВАТ «Укрнафта»  звертає увагу на те, що  починаючи з 2004 року  законами України про Державний бюджет на відповідний рік  встановлюється  досить прогресивний та ринковий механізм розпорядження правами на користування надрами України – а саме проведення аукціонів з цих питань. Але на практиці ця норма закону не працює:  аукціони, що мусять проходити прозоро , насправді стали ширмою для фактичної видачі ліцензій «потрібним» структурам.

Згідно Основного Закону  України, надра є об`єктом права власності українського народу, будь-яке рішення щодо розпорядження ними повинно  прийматися виключно на підставі Конституції та законів України. ВАТ «Укрнафта»  наголошує, що цей принцип сьогодні грубо порушений, а вакханалія в сфері користування надрами безпосередньо загрожує національній безпеці України.  «Укрнафта» готова надати конкретні факти зловживання в цій сфері  всім зацікавленим структурам і закликає громадськість  створити належний суспільний контроль за діями виконавчої влади у сфері реалізації прав на користування надрами.