Видано компакт-диск „Головні пісні та мелодії України”, який з 1 вересня матимуть змогу безплатно отримати всі освітньо-виховні заклади України для використання на святкових та офіційних заходах.

На презентації диску в УНІАН голова Благодійного фонду „Справедлива країна” Микола ТОМЕНКО та голова Національної радіокомпанії України Віктор НАБРУСКО, які є організаторами даного проекту, повідомили, що вже до кінця цього року диск зможуть отримати всі освітні заклади України, які відгукнуться на акцію.

За словами М.ТОМЕНКА, ідея проекту полягає в тому, щоб допомогти реалізувати цінності поваги до держави, патріотизму, національної гордості. Він зазначив, що останніми роками багато їздить країною, і як в сільській, так і в міській частині, від вчителів чув скарги на те, що відсутні елементарні речі для організації та проведення свят, наприклад, у школах немає Державного гімну України. Тому, за словами М.ТОМЕНКА, разом із Національною радіокомпанією України , що має величезний фонд – близько 100 тис. одиниць – унікальних записів пісень України, було прийнято рішення про видання спеціального диску з традиційними піснями, підібраними до національних та державних свят, зокрема, Різдва, Дня перемоги, Шевченківських днів, Дня знань тощо. Всього на цьому диску 17 пісень та мелодій, але планується, що буде видано другий та подальші диски, на яких будуть пісні з врахуванням традиційних особливостей регіонів.

Відео дня

“Я думаю, що ми зробимо велику справу, якщо з наступного року в кожній школі, кожному будинку культури України офіційні заходи розпочинатимуться з Гімну, спортивні – з козацьких маршів, 1 вересня – піснею про вчительку, тобто з тих традиційних українських пісень, які завжди освячували чи велику справу, чи скорботну хвилину”, - зазначив М.ТОМЕНКО.

Розповсюдження компакт-дисків розпочнеться з Волинської та Луганської областей, а також Запорізької та Рівненської. За півроку, як повідомив М.ТОМЕНКО, планується “відпрацювати” всю Україну.

Передбачається, що загалом буде видано та роздано по освітніх та культурних закладах 50 тис. дисків. Але, як зауважив М.ТОМЕНКО, остаточний обсяг накладу залежатиме від кількості реальних партнерів у регіонах, зокрема місцевих рад, щоб видані диски не лежали незадіяними. За його даними, проект коштуватиме, орієнтовно, 300 тис. грн. Водночас, М.ТОМЕНКО наголосив, що акція є благодійною.

“Доставку ради беруть на себе - це їхній внесок. Фактично і засновник, і ті люди, які з нами працюють, вони беруть витрати на себе. Тут немає бюджетних коштів. Ми попросили обласні ради, щоб вони свої гроші не використовували – достатньо багато є патріотів на місцях, які б узяли це на себе. Тому тут ні грошей Національної радіокомпанії, ні грошей міністерств, ні грошей обласних рад немає”, - сказав М.ТОМЕНКО.

У свою чергу, В.НАБРУСКО також підкреслив, що ця акція є некомерційною і неполітичною, а має лише благочинний та патріотичний характер.