Заступник голови Блоку Юлії Тимошенко Микола ТОМЕНКО прогнозує, що на парламентських виборах переможуть 4 політичні сили.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам після прес-конференції в УНІАН.

“Скоріше за все, наступний парламент буде складатись максимум з 4-х політичних сил”, - сказав М.ТОМЕНКО, уточнивши, що має на увазі БЮТ, блок “Наша Україна - Народна самооборона”, Партію регіонів та Комуністичну партію України.

Відео дня

За його словами, ще три політичні сили, “які теоретично можуть поборотися” за місця у ВР – Соціалістична партія, Блок Литвина та Прогресивна соціалістична партія України, як показують дані соціологічних досліджень, - мають дуже мало шансів пройти до парламенту. “Ця виборча кампанія дуже коротка. Це компанія ключових гравців. І ви знаєте, що ті, хто визначається в останні тижні, вони визначаються в основному на користь сильнішого, а не слабшого”, - зазначив М.ТОМЕНКО.

У разі перемоги на виборах БЮТ, НУ-НС, Партії регіонів та КПУ, М.ТОМЕНКО прогнозує три варіанти створення парламентсько-урядової коаліції.

“На сьогодні абсолютно очевидно, що є три комбінації майбутньої коаліції. За вірогідністю на перше місце я ставлю БЮТ – “Наша Україна - Народна самооборона”, на друге – Партія регіонів – комуністи і третє – Партія регіонів – НУ-НС”, - зауважив він.

При цьому М.ТОМЕНКО підкреслив, що третій варіант можливий лише у випадку, коли БЮТ - НУ-НС отримають у Верховній Раді менше ніж 50%+1. “Наприклад, якщо в абсолютних цифрах це складатиме 220 мандатів, а Партія регіонів + комуністи – 230. Тоді виникне ситуація, яка очевидно, провокуватиме і Президента, і багатьох людей в “Нашій Україні” домовлятися з Партією регіонів, оскільки парламент буде конфліктним. Тому я залишаю цей варіант коаліції як третій за можливістю, оскільки “Наша Україна” підписала з нами угоду, де чітко зобов’язалася створювати більшість виключно з БЮТ”, - пояснив М.ТОМЕНКО.

На його думку, на 60% існує вірогідність створення коаліція у складі БЮТ - НУ-НС, на 30% - у складі Партії регіонів - КПУ і на 10% - Партії регіонів – НУ-НС.

М.ТОМЕНКО сказав, що не бачив жодної угоди між Партією регіонів та блоком “Наша Україна – Народна самооборона”. Водночас він допускає, що з ПР проводять переговори багато політичних сил. “Але про БЮТ говорити нічого. Ми приречені або бути в уряді з прем’єр-міністром ТИМОШЕНКО, або бути в опозиції. Не тому що ми не бачимо достойного кандидата з “Нашої України”, але виглядає таким чином, що якщо вибори сьогодні відбулися, то ми займатимемо друге місце, а НУ-НС – третє. І, згідно з нашими домовленостями, кандидатуру прем’єра пропонуємо ми”, - додав він.