Тендерна палата України встановила ряд порушень при проведенні тендерних процедур при закупівлі ВАТ «Дніпроенерго» комплектуючих і матеріалів за державні кошти.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА.

Він повідомив, що ТПУ досліджувала 10 процедур закупівель, проведених компанією в період 2006-2007 рр. на загальну очікувану суму понад 3 млн. 989,1 тис. грн. При цьому В.ЛАБА зазначив, що ТПУ були встановлені порушення вимог закону в кожній дослідженій процедурі.

Відео дня

Зокрема, по словах В.ЛАБИ, до участі в торгах, організованих «Дніпроенерго», допускалися зв`язані особи, які були афільованими структурами. Крім того, до тендеру допускалися і обиралися переможцями учасники, які подавали свої пропозиції вже після певного терміну розкриття тендерних пропозицій. Так, при закупівлі листів металевих очікуваною вартістю 1 млн. 188,2 тис. грн. «Дніпроенерго», порушуючи вимоги законодавства, було прийнято і розкрито тендерні пропозиції, одержані через 14 днів після закінченні терміну їх представлення.

Крім того, зазначив В.ЛАБА, при проведенні кожної процедури закупівлі тендерний орган «Дніпроенерго» допускав цілий ряд порушень законодавства щодо вимог до змісту тендерної документації та правильності її складання. При цьому часто спостерігалося прописування вимог до предмету закупівлі «під конкретного «свого» постачальника».

В.ЛАБА зазначив, що дані порушення є типовими для галузі і викликані небажанням керівників державних енергетичних підприємств проводити прозорі закупівлі і, відповідно, прагнути до зниження витрачання державних коштів.

В.ЛАБА повідомив, що в цілому ТПУ провела дослідження 26 процедур закупівель, проведених державними підприємствами в енергетичній сфері в період 2006-2007 рр. При цьому громадська організація встановила ряд порушень вимог законодавства у сфері держзакупівель на загальну суму 40 млн. 250 тис. грн.