Волонтерський рух “Вільна хвиля – “Улицы моря” закликає українців взяти участь в очищенні території України від побутового сміття.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив активіст руху Юрій ІВАНОВ.

За його словами, “Вільну хвилю” створено для того, щоб адаптувати світові цінності гуманізму в українському суспільстві. Найперша цінність, на думку Ю.ІВАНОВА, яку треба пропагувати і яка розповсюджена майже по всьому світу, але, на жаль, відсутня в Україні, - це “банальна чистота” на вулицях та у місцях відпочинку.

Відео дня

"Ця проблема існує давно, але ми стикнулися з нею у травні, коли (наша) компанія хотіла відпочити, обрати собі місце відпочинку на Південному березі Криму. На жаль, ми не знайшли жодного місця, де був би абсолютно відсутній побутовий мусор”, - розповів Ю.ІВАНОВ.

Просування ідеї очищення від сміття волонтери, за словами Ю.ІВАНОВА, бачать, по-перше, у виявленні місць забруднення і пошуку моделі вирішення цієї проблеми, а по-друге, у безпосередньому здійсненні заходів по збиранню сміття та наданні прикладу людям.

Третій напрямок, до якого, сказав він, волонтери ще практично не приступили, але який, на його думку, повинен з’явитися найближчим часом, - це соціальна реклама.

“Ми постараємося знайти фінансові кола, які зможемо зацікавити у трансляції певної соціальної реклами, спрямованої на підвищення культурного рівня людей в Україні з метою, як мінімум, жити у чистому місті, або, якщо ми їздимо кудись відпочивати, щоб нам було приємно перебувати деякий час там”, - сказав Ю.ІВАНОВ.

За його словами, за останні три місяці активісти руху побували у 15 містах України - у деяких обласних центрах і райцентрах.

Крім того, розповів він, “ми ставали на входах до місць масового відпочинку, роздавали людям чисті пакетики і пропонували їм обміняти ці пакетики зі сміттям на футболки з нашими логотипами. Ця акція залучила майже півтори тисячі осіб в Україні. Вона проходила одночасно у Києві (у Гідропарку), Тернополі, Ялті та у Львові”. За словами Ю.ІВАНОВА, за статистикою, найбільш активними виявилися люди віком від 18 до 25 років, а також від 36 років і старше. “На жаль, люди віком від 26 до 35 років трохи зверхньо і пасивно ставилися до такої ініціативи. Хоча, з іншого боку, це і є найбільший споживач побутових товарів, обгортки від яких, на жаль, засмічують територію України”, - додав він.

Як сказав Ю.ІВАНОВ, під час очищення міст України від сміття було зібрано 450 пакетів по 120 літрів кожен, що приблизно дорівнює 5 тоннам сміття. У кожному місті, за його словами, площа, яку прибирали, дорівнювала 2-3 га. Це переважно були пляжі, паркові зони, зони відпочинку.

Наприкінці проведення усіх етапів прибирання території України волонтери створять мапу, на якій будуть позначені рівні забруднення країни побутовим сміттям, повідомив Ю.ІВАНОВ.