На думку вчених Науково-виробничого онкологічного та кардіологічного центру «Макс-Велл», інфекції впливають на скорочення тривалості людського життя. Безперервна боротьба з вірусами та бактеріями «запускає» в організмі людини патологічні процеси, які призводять до системного ураження органів і тканин та, як результат, значному скороченню тривалості життя.

Експериментально встановлено, що хелікобактерія, яка спричиняє розвиток язви та раку шлунку, сприяє старінню клітин шлункового епітелію, а ключову роль у старінні імунної системи відіграють герпетичні віруси, хронічним носієм яких є практично кожна людина.

«Людина взаємодіє з різними мікроорганізмами з раннього дитинства до глибокої старості. Жоден інший несприятливий фактор не має такого постійного та масштабного впливу на організм людини. У результаті боротьби з чужорідними агентами організм зношується: в ньому розвиваються хронічні інфекційні патології, а також порушення, які згідно традиційним уявленням є невід’ємною частиною процесу старіння», - стверджують президент компанії «Макс-Велл», професор Кенет Алібек та кандидат хімічних наук Ганна Пашкова.

Відео дня

Експерти виділяють декілька революційних відкриттів у області медицини, кожне з яких було направлене на позбавлення людства від тягаря інфекцій та призвело до значного «стрибка» у збільшенні тривалості людського життя. Цими «революціями у медицині» стали зародження гігієни, втілення понять асептики та антисептики, вакцинація та винахід антибіотиків.

Вчені також відзначили, що вже не за горами наступна, п’ята за чергою, революція, яка, на їх думку, полягатиме у доскональному вивченні ролі мікроорганізмів у процесі старіння, а також розробці відповідних заходів, що допоможуть сповільнити старіння. Таким чином, вчені сподіваються отримати ключ до розгадки якщо не рецепту вічної молодості, так значного подовження людського життя та його якості.