27 серпня 2007 року Партія Зелених України та представники екологічних громадських організацій звернулися з відкритим листом до Президента. Критична ситуація з довкіллям та ланцюг техногенних катастроф потребують негайного реагування з боку держави, переконані Зелені. Останні події в Україні, зокрема аварія на залізниці у Львівській області та розгерметизація вагонів з фосфором, свідчать про відсутність належного контролю з боку держави за заходами безпеки та попередженням катастроф.

У листі йдеться про те, що на сьогодні небезпечні об’єкти перебувають у вкрай незадовільному технічному стані і становлять загрозу для населення. Зокрема,  занепокоєння викликає ситуація на залізниці: Україна як транзитна держава є учасником трьохсторонньої ратифікованої угоди з Росією та Болгарією. Її залізничними дорогами регулярно провозяться ешелони з паливом для АЕС країн Центральної Європи з Росії та відпрацьованим ядерним паливом в протилежному напрямку. На думку Зелених,  до з’ясування причин фосфорної аварії слід призупинити цей небезпечний транзит територією країни.

Ланцюг екологічних катастроф потребує негайного реагування влади, інакше Україна перетвориться на зону суцільного екологічного лиха. Партія Зелених України та громадські організації пропонують низку заходів, які зможуть виправити ситуацію на краще:

Відео дня

1. Встановити в Україні спеціальну посаду екологічного омбудсмана, який мав би значні державні повноваження щодо захисту екологічних прав громадян  України;

2. Терміново сформувати при Президентові України (РНБО) робочу групу з проблем            техногенних катастроф, до складу якої мають увійти експерти та представники екологічних громадсько-політичних організацій України. Завданням такої робочої групи має бути розробка рекомендацій для РНБО і Уряду щодо необхідних структурних змін в органах виконавчої влади (МНС, МВС, Мінприроди, Мінохорони здоров’я, Мінтранс та інші) з метою створення відповідального центру з боротьби з техногенними аваріями, наділеного широкими  повноваженнями;

3. Провести об’єктивне слідство щодо причин фосфорної катастрофи, оприлюднення результатів та покарання осіб, причетних до аварії та укривання інформації про надзвичайну подію. Партія Зелених України готова взяти безпосередньо участь у діяльності робочої групи та підготувати відповідні рекомендації.

4. Прийняти державну програму сталого розвитку та впровадити посаду віце-прем’єра з питань сталого розвитку та екологічної безпеки.

Таким чином ПЗУ вважає за доцільне провести засідання Ради Національної Безпеки та Оборони України з питання техногенних катастроф та  терміново сформувати робочу групу, яка виробить рекомендації з врегулювання гострих екологічних проблем, ігнорування яких матиме фатальні наслідки для тисяч людей та довкілля. Тільки відкрите, публічне визнання з боку держави помилок та самокритичний аналіз сприятиме як найшвидшому виправленню ситуації й попередженню нових екологічних катастроф.