Спільними зусиллями недержавних, міжнародних організацій та Уряду України вдалося забезпечити продовження довготривалого зовнішнього фінансування програм з протидії одній з найбільш критичних для України загроз громадському здоров‘ю та національній безпеці.

«20 серпня 2007 року у  м. Женева (Швейцарія) директор з операційних питань Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією пан Носа Оробатон підписав  Угоди  щодо  фінансування  нової програми  з протидії  ВІЛ/СНІД  в  Україні на 2007 – 2012 роки» - про це оголосили під час прес-конференції Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Володимир Жовтяк та виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Андрій Клепіков.

Саме ці дві  недержавні організації стали основними реципієнтами фінансової допомоги з максимальним бюджетом у 151 млн. доларів США на виконання  п’ятирічної програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляду для найуразливіших верств населення в Україні». На першу фазу програми (серпень 2007 - липень 2009 рр.) Україні надається фінансування у розмірі 29,6 млн. доларів США,  після чого Глобальним фондом буде ухвалене рішення про подальшу підтримку програми.

Відео дня

Таким чином  успішно завершено напружений підготовчий процес, що тривав майже півтора роки: від розробки та подання консолідованої заявки України, попереднього її ухвалення Глобальним фондом, подальшого переговорного процесу, виконання українською стороною необхідних умов та остаточного підписання Угод усіма сторонами.

Сьогодні близько двох третин заходів, передбачених чинною Національною програмою протидії ВІЛ/СНІД в Україні, здійснюється та фінансується саме за рахунок  коштів Глобального фонду.

 

 

Завдяки його підтримці понад  4500 людей, які живуть з ВІЛ/СНІД  в Україні, отримують життєво необхідну анти-ретровірусну терапію; 185 тис. осіб  з числа найуразливіших верств населення охоплено послугами профілактичних проектів; 521 пацієнт бере участь у програмах замісної підтримувальної терапії. Ця програма вже призвела до найбільш очікуваного результату: темпи приросту смертності від СНІД в Україні знизилися в 4 рази!

Успішне виконання Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у тісній співпраці з Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, та Українським Центром профілактики та боротьби зі СНІДом п’ятирічної програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» (2004-08рр.), яка також підтримується Глобальним фондом, стало  вагомою запорукою прийняття позитивного рішення про затвердження широкомасштабної програми, другої найбільшої у світі (після Індії) за обсягом фінансування у 6-му раунді.

Головна мета нової п’ятирічної програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляду для найуразливіших верств населення в Україні» – зниження рівня передачі ВІЛ та рівня захворюваності і смертності, пов’язаних з ВІЛ, в Україні шляхом здійснення заходів, спрямованих на найуразливіші групи населення.

Пріоритетними напрямами роботи є профілактика, лікування, догляд та підтримка серед уразливих груп: людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, дітей, яких торкнулася проблема ВІЛ, активних споживачів ін’єкційних наркотиків, чоловіків, що мають секс з чоловіками, осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі, жінок комерційного сексу. Це передбачає суттєве розширення програм замісної терапії, організацію консультування та тестування швидкими тестами на ВІЛ та інфекції, які передаються статевим шляхом, тісний зв’язок між послугами з профілактики, лікування, догляду та підтримки. 

Під час прес-конференції голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Василь Петренко, голова правління Коаліції ВІЛ-сервісних організацій Наталія Підлісна та представник Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД Віней Салданна висловили підтримку та запевнили у готовності ефективно співпрацювати в рамках реалізації Програми.

«Ми вітаємо Україну з отриманням гранту й сподіваємось, що поточна  та щойно розпочата програми, підтримані Глобальним фондом, дозволять вашій державі стримати темпи поширення епідемії ВІЛ/СНІД та вийти з критичного становища. Під час переговорів щодо гранту Україна запевнила Глобальний фонд про виконання усіх зобов‘язань. Зокрема ми були раді дізнатися про збільшення національного бюджету 2007 року  на контроль ВІЛ/СНІД до 97 млн гривень. Нажаль сьогодні мушу констатувати, що декілька суттєвих зобов’язань щодо гранту не виконується належним чином, зокрема, рівень фактичних державних витрат на ВІЛ/СНІД у 2007 році становить наразі тільки 2%, а програми замісної терапії із застосуванням препарату метадон досі не розпочалися. Це  ставить виконання поточної та нової програми під загрозу» - заявив пан Андреас Тамберг, портфоліо менеджер Глобального фонду.