Через “сірий” імпорт ПВХ-профілів Державний бюджет недоотримує близько 300 млн. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив виконавчий директор Асоціації «Виробників профільних виробів з полімерів» Юрій ОРЄХОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, імпортована продукція, яка ввозиться за заниженою митною вартістю (сірий імпорт) призводить до антиконкурентних умов на ринку ПВФ-профілів. У 2006 р. Обсяг цінового заниження становив 750 млн. грн.., а втрати бюджету становили близько 300 млн. грн.

Відео дня

За даними асоціації, загальний обсяг імпортованих ПФХ-профілів в 2006 році становив 105 тис. тонн на 468 млн. грн. У першому півріччі 2007 р. ввезено 45 тис. тонн на загальну суму 227 млн. грн. При цьому вітчизняні підприємства виробляють близько 5 тис. тонн на рік при потужностях близько 40-50 тис. тонн.

Він також зазначив, що 60% зростання імпорту ПФХ-профілів зафіксовано в 2006 році порівняно з 2005 роком. Ю.ОРЄХОВ пов`язує таке зростання із збільшенням обсягів будівництва в Україні, а також із значним заниженням митної вартості виробів.

За його даними, вартість сировини на світовому ринку становить близько 1 тис. дол./т, а при декларуванні виробів на митниці у імпортерів вона становить близько 0,6-0,7 дол./кг, що у декілька разів менше вартості сировини. Собівартість виробництва ПВХ-профілів становить близько 2 дол./кг.

За даними асоціації, в першому кварталі 2007 порівняно з аналогічним періодом 2006 р. обсяг імпорту в кількісному виразі зріс на 25%, у вартісному - на 76%. У другому кварталі 2007 р. обсяг імпорту залишився на рівні другого кварталу 2006 р., а у вартісному виразі він збільшився на 48%.

Якщо в першому і другому кварталах 2006 р. середня митна вартість виробів з ПВХ становила 600-700 дол./т, то в першому-другому кварталі 2007 р. вона становила понад 1 тис. дол./т. Зокрема, в липні ц.р. митна вартість зросла до 1,7-1,9 тис. дол./т.

У зв`язку з цими проблемами минулого року Асоціація виробників профільних виробів з полімерів підписала меморандум про співпрацю з Державною митною службою, в якому були задекларовані наміри з подолання проблеми “сірого” імпорту.

За словами начальника відділу підготовки і аналізу цінової інформації Управління митної вартості Держмитслужби Світлани ДЕМЧУК, співпраця полягає в обміні інформацією про вартість сировини і готових ПВХ-виробів і даними щодо собівартості продукції.

За її даними, вироби з ПВХ в загальній структурі імпорту становлять 0,13%.

Як зазначив голова комісії Ради національної асоціації товаровиробників Володимир ПАНЧЕНКО, в результаті цієї співпраці за два квартали цього року вдалося поповнити Держбюджет на 10 млн. грн. Це пов`язано з тим, що оскільки митниця має цінову інформацію про вартість сировини, контроль посилився.

За його словами, з 2001 року у виробництво ПВХ-профілів в Україні інвестовано близько 150 млн. дол.

Довідка УНІАН. В Україні нараховується близько 1 тис. виробників вікон і 14 підприємств - виробників ПВХ-профілів. Основним експортером ПВХ-профілів в Україну є Німеччина (профілі КВЕ).