Основна частина пасажирів «Укрзалізниці» готова до підвищення тарифів на проїзд за умови істотного поліпшення сервісу.

Таку думку сьогодні висловив під час презентації в УНІАН результатів соціологічного дослідження «Українська залізниця очима людей», проведеного Консорціумом «Менеджмент консалтінг груп» (МКГ), соціолог МКГ Анатолій МЕЛЬНИЧЕНКО.

За його словами, «в результаті досліджень було складено портрет сучасного пасажира «Укрзалізниці» - це молода людина віком 29-30 років, яка подорожує кілька разів на рік з діловою метою. Вони готові платити більше, але за умови істотного підвищення якості послуг», - зазначив А.МЕЛЬНИЧЕНКО.

Відео дня

При цьому він наголосив, що вантажоперевізники більше задоволені співпрацею з «Укрзалізницею», ніж пасажири, якістю її послуг.

«Вантажоперевізники, основна частина яких представники важкої промисловості, краще знайомі з проблемами залізничників, що дозволяє їм адекватно оцінювати той рівень послуг, який забезпечує «Укрзалізниця», - пояснив експерт.

Разом з тим, він зазначив, що вантажоперевізників не влаштовують окремі аспекти роботи «УЗ». «Їх не влаштовують тарифи і можливість їх підвищення, процес оформлення вантажів, який дуже забюрократизований», - додав А.МЕЛЬНИЧЕНКО.

За його словами, в цілому результати дослідження дозволяють говорити, про те, що основні споживачі послуг «Укрзалізниці» задоволені їх якістю, але чекають подальшого реформування залізничної галузі.

«За умови реформ, спрямованих на поліпшення сервісу «Укрзалізниці», позитивне ставлення до неї з боку вантажоперевізників і пасажирів має зберегтися і в майбутньому», - підсумував керівник аналітичної групи МКГ Дмитро ПІДТУРКІН.

Як повідомляв УНІАН, за даними проведеного МКГ дослідження, майже 70% вантажоперевізників задоволені роботою «Укрзалізниці».

Дослідження «Українська залізниця очима людей» проводилося в червні ц.р. шляхом анкетування. Було опитано 392 респонденти серед вантажоперевізників на всіх залізницях України. Теоретична похибка вибірки не перевищує 5%.

Згідно з дослідженням, більш як 35% перевізників влаштовують існуючі тарифи на перевезення вантажів, більше 80% клієнтів позитивно оцінюють якість перевезень і майже 70% задоволені безпекою руху і вантажу.

Крім того, МКГ провів опитування і серед пасажирів українських залізниць. Результати дослідження показали, що більше 60% респондентів позитивно оцінюють роботу галузі, задоволені розкладом і безпекою руху поїздів. Всього було опитано 600 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 4%.