Експедиція з дослідження затонулого корабля часів Візантії (ІХ-Х ст.) проводиться з 10 по 21 серпня 2007 року. Завданням експедиції є отримання максимально повної інформації про пам’ятку та підйом 10 артефактів (керамічних виробів та органічних матеріалів) з місця загибелі корабля. Після експедиції буде проведене датування та всебічне дослідження  цих знахідок та передача їх до Морського музею України.

 Експедиція унікальна через те, що такі дослідження є першими в світі історії підводно-археологічних  розкопок. Підняття  артефактів було здійснено без занурення аквалангістів. Тільки за допомогою найсучаснішого автономного підводного обладнання з телекерованими підводними апаратами RОV«AUV», «HERCULIS», які керуються дистанційно.

Відео дня

Корабель знаходиться на глибині 139 метрів в акваторії Чорного Моря, в 19 милях від Херсонесу в бік Босфору. Точні координати об`єкту були встановлені під час спільної українсько-американської експедиції в 2006 році. Тоді вчені виявили верхню частину палуби з кількома десятками переважно цілих плоскодонних амфор-глеків таманського типу. Завдяки значній глибині галера збереглася в майже ідеальному стані. Що саме містилося в амфорах та причина затоплення галери на даний момент достеменно невідомі.

Організатором експедиції є Департамент підводної спадщини Інституту археології Національної Академії Наук України (д-р Сергій Воронов) за підтримки Національної комісії у справах ЮНЕСКО. Допомогу у технічному оснащенні експедиції надає Інститут археологічної океанографії при аспірантському закладі океанографії Університету Род Айленд США (д-р Роберт Баллард).

До складу флотилії експедиції входять два науково-дослідницьких судна «Аlliance» (Німеччина) та «Фламінго» (Україна), які цілодобово будуть підтримувати телекомукаційний зв`язок  з метою отримання відеоданих та здійснення комунікації вчених під час експедиції. 

 Канал National Geografic буде знімати науково-популярний серіал про експедицію для транслювання в американських школах. Матеріали фільмів можна використати українським ТВ каналам.

Довідка

17 серпня о 11.00 на борту корабля «Фламінго» (м. Севастополь) на причалі Артилерійської бухти відбудеться прес-конференція присвячена першим результатам експедиції “Візантія-2007”. За день до прес-конференції підняття першої амфори відвідає президент України Віктор Ющенко, яке відбудеться на борту “Фламінго”. 

Прес-конференція відбудеться за участю Сергія Воронова (директора Департаменту Підводної спадщини України) та Р.оберта Балларда, дослідника та вченого, який у 1985 році знайшов у водах Атлантики залишки знаменитого «Титаніка». До речі, прес-конференція  - це єдина можливість поспілкуватися з видатним вченим наживо, одразу після неї він залишає Україну.

Довідка

Роберт Баллард (1942 р.н.) –Баллард займається науковою роботою у журналі  "National Geografic", викладає океанографію в Університеті штату Родайленд та видав 18 книжок.

Сайт проекту: The Institute for Archaeological Oceanography (IAO) http://iao.gso.uri.edu/new/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2 

Акредитація журналістів обов`язкова. Тел: 8 067 467 97 91, Марія Камінська, е-mail: macskubik@gmail.com, 8 067 233 47 22, Ольга Воронова