Представники більшості у Центральній виборчій комісії, зволікаючи з реєстрацією кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко, поставили під сумнів можливість проведення в Україні демократичних парламентських виборів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник керівника БЮТ з міжнародних питань Григорій НЕМИРЯ.

“Завдяки діям представників більшості у ЦВК була поставлена під сумнів спроможність України провести чесні справедливі вибори”, - сказав Г.НЕМИРЯ.

Відео дня

За його словами, реакція міжнародної спільноти на зволікання з реєстрацією виборчих списків БЮТ продемонструвала, що такі дії прокоаліційної більшості ЦВК розцінюються як крок назад від Європи та демократії.

Г.НЕМИРЯ переконаний, що від зволікання з реєстрацією списків БЮТ не виграла жодна політична сила, але постраждав міжнародний імідж України.

За словами Г.НЕМИРІ, в такій ситуації заяви пример-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА та представників його уряду про бажання наближатися до ЄС розходяться з реальними діями. Він переконаний, що через ці дії представників Партії регіонів додаткові аргументи отримають “україноскептики в ЄС – ті, хто не бажає давати Україні європейську перспективу”.

Г.НЕМИРЯ також вважає, що “у зв’язку з нереєстрацією БЮТ на вибори, як цього вимагає закон, серйозно ставиться під сумнів якість нової угоди Україна-ЄС”. Він додав, що однієї з умов членства країни в Європейському Союзі є стабільність демократичних інституцій, дотримання прав людини та забезпечення рівних умов у виборчому процесі.

Крім того, Г.НЕМИРЯ наголосив, що зволікання з реєстрацією списків БЮТ викликало бурхливу реакцію міжнародної спільноти та іноземних ЗМІ.

Як повідомляв УНІАН, ЦВК на засіданні 10 серпня не прийняла рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати від БЮТ. Як заявляли члени ЦВК від коаліції, проблема полягає в тому, що у виборчому списку БЮТ не вказана адреса місця проживання жодного кандидата в депутати.

14 серпня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив скаргу БЮТ і зобов`язав ЦВК повторно розглянути питання про реєстрацію кандидатів у народні депутати від БЮТ, і зареєструвати цих кандидатів для участі в позачергових парламентських виборах.

Сьогодні Центральна виборча комісія на своєму засіданні зареєструвала всіх 450 кандидатів у народні депутати від БЮТ.